A film éber álom – Megkezdődött az idei Zsifi

2019. November 28. / 11:50


A film éber álom – Megkezdődött az idei Zsifi

Szerző: Kácsor Zsolt

Telt ház előtt nyílt meg a 8. Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (Zsifi)  szerda este a budapesti Puskin Moziban, ahol a rendezvénysorozat első vetítéseként a Hajnali ígéret című, Romain Gary önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült francia filmet láthattuk. A közönséget Fritz Zsuzsa és Borgula András köszöntötte.


A film éber álom. Utazás egy történetbe, amelynek részleteit, bizonyos érzéseit átélem, másokat kerülök. Azonosulok hőseivel, megtagadok másokat. Bólogatok mondatain, magéval ragadnak a képei, jelenetei, gesztusaiban magamra ismerek – e szavakkal kezdte megnyitó beszédét Fritz Zsuzsa, a JCC-Budapest Bálint Ház vezetője, a Zsifi igazgatója, a Haver Alapítvány kuratóriumi tagja a 8. Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (Zsifi) megnyitóján szerda este a Puskin Moziban. 

A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók többek között az Egyesült Államokból, Németországból, Mexikóból, Izraelből, Franciaországból és Magyarországról. A Művész és a Puskin moziban több mint húsz filmre és kísérőprogramra, beszélgetésre ülhetnek be. 

A megnyitón Eric Barbier 2017-ben készült, Hajnali ígéret című filmjét vetítették, amely Romain Gary litván zsidó származású francia író kalandos életét eleveníti föl a szerző egyik önéletrajzi ihletésű műve alapján. A film lényegében nem is az íróról, hanem az édesanyjáról szól, arról a kemény, határozott jiddise maméról, akinek köszönhetően a kisfiúból világhírű író lett.

 A megnyitó eseményen beszédet mondott Borgula András, a Gólem Színház és a Zsidó Előadóművészeti Központ művészeti vezetője, a Zsidó Közösségi Fórum elnöke is, aki úgy fogalmazott: „amikor Istenre gondolok (s ez is megesik néha), akkor nézőnek képzelem. Ott ül valahol egy hatalmas fotelben, s nézi a filmeket, amelyeknek mi vagyunk a szereplői”. De hozzátette: „nem minden film tetszik neki, a legtöbb film nem tetszik neki, azt hiszem”.

Ha nem akarnak lemaradni az év legfontosabb filmes zsidó fesztiváljáról, akkor látogassanak el jegyekért a www.zsifi.org oldalra, vagy személyesen a Művész vagy a Puskin moziba.

(Címlapfotó: Fritz Zsuzsa és Borgula András. Mayer András felvétele.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek