Szerdócz J. Ervin rabbi a Béhukojszoj hetiszakaszról

2021. Május 06. / 13:09


Szerdócz J. Ervin rabbi a Béhukojszoj hetiszakaszról

„Ha törvényeim szerint jártok és parancsolataimat megtartjátok és teljesítitek, akkor én megadom esőzéseteket a maga idejében és a föld megadja termését és a mező fája megadja gyümölcsét.” (Mózes 3. 26/3-4.)

Talmud Táánit 23a : Mestereink tanították: „Egyszer Ádár hónap nagy része elmúlt és eső egyáltalán nem esett. Ekkor küldtek Chonihoz, a körhúzóhoz: Imádkozzál, hogy eső essen! Imádkozott, de nem esett eső. Ekkor húzott egy kört és belépett a közepébe, azon módon, ahogy Habakuk, a próféta tette, ahogyan írva van: „őrhelyemre állok, odaállok a bástyára” Mondta előtte: „Világ ura, gyermekeid rám irányítják tekintetüket, mert olyan vagyok előtted, mint a házad gyermeke. Esküszöm a nagy nevedre, hogy én innen nem mozdulok, amíg gyermekeiden nem könyörülsz. Ekkor csepegni kezdett az eső.

Tanítványai mondták neki: Mester rád tekintünk, nem akarunk meghalni: nekünk, úgy tűnik, hogy az eső csak azért estik, hogy esküdet feloldja. Ekkor mondta: Nem így kértem, hanem esőt a gödröknek, árkoknak és barlangoknak. (Értsd: hogy annyi eső essen, hogy megtöltse a ciszternákat) Erre hevesen esett, mígnem minden egyes csepp olyan nagy volt már, mint egy hordó nyílása. A bölcsek úgy ítélték, hogy egyetlen csepp sem volt kevesebb, mint egy log. (Egy log kb. fél liter) Tanítványai mondták neki: Mester, rád tekintünk és nem akarunk meghalni: Nekünk úgy tűnik, hogy az eső csak azért esik, hogy a világot megsemmisítse. Ekkor mondta: Nem így kértem, hanem jóleső, áldásos és adakozó esőt! Erre úgy esett, ahogy illik, míg az egész nép az eső miatt fel nem mászott a Templom-hegyre (nehogy belefulladjanak). Mondták neki: Mester, ahogy imádkoztál, hogy essen, úgy imádkozzál azért is, hogy abbamaradjon. Azt mondta: Úgy hagyományozták rám, hogy jó dolog túlméretezése miatt ne imádkozzam. Ennek ellenére hoztak neki egy bikát hálaáldozatnak. Mindkét kezét rátámasztotta és mondta előtte: Világ ura, néped Izrael, akit Egyiptomból kivezettél, nem tud sem a jó túlméretezésben, sem a büntetés túlméretezésben létezni. Legyen meg az akaratod, hogy az eső befejeződjön és a világ felépüljön! Azonnal fújt a szél, a felhők szétoszlottak és az izzó nap felsütött. A nép kiment a földre szedett szarvasgombákat és gombákat.

Ekkor Simon ben Satach küldött érte: Ha nem lennél Choni, akkor kiterjeszteném rád a kiközösítést. Még ha ezek az évek olyanok lennének, mint Elijachu (Illés próféta) évei (amikor nagy szárazság volt), amikor az esők kulcsai Elijachu kezében voltak, – nem találnád, hogy az Éh Ura neve általad szentségteleníttetett meg? 

De mit tegyek veled, amikért te vétkeztél a Mindenható előtt és Ő mégis teljesíti az akaratodat, mint egy gyerek, aki az apja ellen vétkezett és ő mégis teljesíti az akaratát? Rólad mondja az írás: „Örvendezik apad és anyád, és vígad, aki szült téged.” 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek