Imádságok Jom Kipur ünnepére Zucker Immánuel főkántorral

2020. Szeptember 27. / 11:00


Imádságok Jom Kipur ünnepére Zucker Immánuel főkántorral

A ma este (18:13 órakor) beköszöntő Engesztelés napja alkalmából sajnos nem lehetünk együtt közösségben, holott Jom Kipur éppen az az ünnep, amely sokszor még a nem szigorúan vallásos zsidókat is összehozza a zsinagógákban. Zucker Immánuel, az (OR-ZSE) Bét Jehuda zsinagóga főkántora ebben a videóban ahhoz nyújt segítséget, hogy e rendkívüli helyzetben is felhangozzanak bennünk az ünnep dallamai, élükön az egyik leggyönyörűbb és legismertebb zsidó imádsággal, a Kol Nidrével.


Jom Kipur a belső önvizsgálat, a számvetés, az értékelés szent napja, amely hozzásegít ahhoz, hogy az ünnep kimenetelével jobb, becsületesebb és értékesebb emberként folytassuk életünket. A „szombatok szombatján” szigorú előírásoknak kell megfelelnünk, ma este napnyugtától holnap besötétedésig az összes szombati tilalom érvényes, tilos enni és inni, s mivel az ünnepi liturgia öt hosszú imát tartalmaz, egy vallásos zsidó ember az egész napját a zsinagógában tölti imádkozással, megtéréssel, önjobbítással. 

A vírushelyzet miatt most nem lehetünk együtt zsinagógáinkban, ezért az elmúlt napokban előre rögzítettük az ünnepi imarend dalait Zucker Immánuel főkántorral. Hagyományosan a Kol Nidrével kezdődik az imádság, ezt követi a Jaale, Omnom Ken, Ki Hine, Ki Onu Amecho, Osamnu

Az este beköszöntő ünnep előtt ne felejtsünk el meggyújtani egy nér nesámát, vagyis a lélek gyertyáját elhunyt családtagjaink emlékére. A lélek gyertyájának 25 órán át kell égnie, hogy az ünnep kiemenetelekor a hávdálá-gyertyát erről a lángról gyújthassuk meg. 

Jó végső bepecsételést minden hittestvérünknek!

(Videó: Perjéssy Gábor)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek