Így ünnepel a nagyvilág: sajnos zsinagógai korlátozások lesznek Izraelben

2020. Szeptember 16. / 13:24


Így ünnepel a nagyvilág: sajnos zsinagógai korlátozások lesznek Izraelben

A vírushelyzet miatt rendhagyó módon ünnepli Izrael az új évet: péntektől újabb országos zárlat kezdődik, így szigorú zsinagógai korlátozások lesznek érvényben a nagy őszi ünnepek alatt is. A társadalmi és politikai feszültséget jelzi, hogy a zsinagógai korlátozások miatt a napokban lemondott posztjáról a lakhatási ügyekért felelős miniszter. 


A 2020/5780-as esztendő zsidó újévére mindenki emlékezni fog, hiszen ilyen korlátozások közepette még soha nem kellett őszi ünnepeket tartani sem Izraelben, sem a diaszpórában. Izraelben a kormány döntése nyomán e héten pénteken újabb, minimálisan három hétig tartó zárlat lép életbe a járványhelyzet miatt. Ez éppen az őszi ünnepek időszaka lesz az új évtől kezdve a sátoros ünnepek végéig. 

Az ünnepek alatt korlátozzák a zsinagógák működését, az emberek csak 500 méter távolságra hagyhatják el az otthonukat, bezárnak az oktatási és kulturális intézmények. A társadalmi és politikai feszültséget jelzi, hogy a zsinagógai korlátozások miatt a napokban lemondott posztjáról a lakhatási ügyekért felelős miniszter. 

A kormány ugyanakkor bizonyos engedményeket is tett a kijárási tilalommal kapcsolatban, így például a parkokat és játszótereket nem zárják le, igaz, ezekre a helyekre csak olyanok mehetnek, akik 500 méteren belül laknak. Lehet sportolni is, így az egy háztartásban élők közösen is végezhetnek sporttevékenységet a szabadban. 

Magyarország Konzuli Szolgálatának tájékoztatása szerint a járványhelyzet miatt életbe léptetett beutazási korlátozások alapján Izraelbe főszabály szerint csak izraeli állampolgárok és családtagjaik, izraeli rezidensek és családtagjaik léphetnek be. Külföldiek beutazása főszabály szerint nem engedélyezett, csak egyes, az izraeli bevándorlási hivatal által meghatározott méltányolható esetekben, előzetes engedélykérés alapján. 

A korlátozások és a súlyos járványhelyzet miatt Izrael népe nem ünnepelhet felhőtlenül, ennek ellenére az új zsinagógai évre is minden jót kívánunk a zsidó államnak! 

Sáná Tová minden izraeli testvérünknek!

(Címlapkép: Chiplanay/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Közgyűlést tartott a Mazsihisz
2020. December 14. / 12:31

Közgyűlést tartott a Mazsihisz

Kommentek