Heisler András: Jeruzsálem Napja – Isten városának köszöntése

2020. Május 21. / 16:25


Heisler András: Jeruzsálem Napja – Isten városának köszöntése

Jeruzsálem már állt Dávid király előtt, a város története azonban 3000 éve összefonódik Izrael és az Örökkévaló közös történetével.

jeruzsálemnap-2020.jpg

Igenis van úgy, hogy egy világi, földrajzi térben koncentrálódik a szentség és ez mindenki számára bizonyossá válik, ha Jeruzsálem óvárosában sétál. Ez a hely tanúja volt Salamon Temploma születésének és néhány száz évvel később a Templom pusztulásának, a fogságból visszatérők erőfeszítésének, a Második Szentély felépítésének, majd Róma pusztításának, a zsidó háborúnak és a Bar Kochba-felkelésnek. A két Templom ezeréves korszakát követő száműzetés kétezer éve során naponta háromszor imádkozták jámbor elődeink – Babilonia folyóitól az Ibériai-félszigetig, később Hollandiáig, Amerikáig, hogy várják a visszatérést, és hisznek benne. Nemzedékeken keresztül imádkoztak a Föld egy távoli darabkájának esőjéért, Jeruzsálem és a Templom újjáépítéséért. Jeruzsálem mindig a visszatérés reményét jelentette nekünk, zsidóknak.

Izrael újjáalakult, s 54 éve Jeruzsálem egészében a Zsidó Állam részévé vált. Eleven, dinamikus és feszült város, ahol hárédi ortodox közösség él együtt a kevésbé vallásos zsidókkal, zsidók a keresztényekkel, meg a moszlimokkal. Jeruzsálem a három monoteista vallás otthona, az a hely, ahol a világon talán a legjobban sűrűsödik össze a szentség.

Naponta háromszor imádkozunk, hogy Jeruzsálembe teljes ragyogásában visszatérjen az Örökkévaló szelleme. Van minek örülnünk és van mire várnunk. Mi magyar zsidók nem feledjük soha Jeruzsálemet.

jeruzsálempark-mazsihisz-1.JPG

A zsidó naptár szerint 54 éve, hogy a Hatnapos Háborúban 5726 Ijjár hó 28-án (1967. június 7-én) az Izraeli Hadsereg visszafoglalta a Jordániai Légiótól Jeruzsálem Óvárosát, benne a Templomheggyel. Az első évforduló óta egész Izraelben ünnepségekkel emlékezünk meg a főváros újraegyesítéséről. 

Idén május 21-én (csütörtök) este köszönt ránk Jeruzsálem napja, hogy aztán május 22-én (péntek) egész nap ünnepelhessünk. 

2019-ben Jeruzsálem parknak nevezték el Budapest I. kerületében a Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Friedrich Born rakpart által határolt területet. (Címlapképünk az avatási ünnepségen készült

A szerző a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek