Csak rajtad múlik: szezonvég és szezonkezdet – Jó szombatot

2019. Augusztus 30. / 15:33


Csak rajtad múlik: szezonvég és szezonkezdet – Jó szombatot

Szerző: Deák Andrea

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 19:37 óra, a Szombat királynője 20:44 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a Reé (Mózes 5. 11:26–16:17.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Lásd, elétek helyezek a mai napon áldást és átkot” – mondja Mózes. Lehet választani. Az áldás és az átok ott hever előttünk, minden csak rajtunk múlik. A nyárnak vége, megkezdődik Elul hava.

Az ember első számú törekvése, hogy lerázza a világ terhét a vállairól. Mert tényleg túl sok. „Én, akit feltaszít a ló, s a porból éppen hogy kilátszom, nem ember szívébe való nagy kínok késeivel játszom” – írja Istennek panaszkodva József Attila. A világ nagy, az ember kicsi és minden az ő vállain nyugszik mégis.

Az első ember első dolga az első bűn után, hogy a másikra mutogasson. Nem én voltam, az Éva volt, ő szedte le a fáról. Éva szerint pedig a kígyó. A kérdésre, hogy hol vagy, ezt tudtuk válaszolni.

Amikor Káin agyonütötte az öccsét, azt mondta, nem tudja, hol van, nem őrzője ő az ő testvérének. Holott mindannyian azok vagyunk.

Ők is látták, hogy előttük fekszik áldás és átok és választottak és nem tudtak felelősséget vállalni érte.

Mózes is erről beszél. Alig elviselhető, hogy ez a gyenge, kiszolgáltatott lény, mi, minden tettünkkel és minden tettünkért felelősek vagyunk, ott állunk örökké Mózes előtt, végső soron Isten előtt és döntünk és ő látja a döntésünket.

Mindezt Elul havának beköszöntekor olvassuk, megszólalnak nemsokára a zsinagógákban a sófárok, amelyek épp erre emlékeztetnek bennünket éles hangjukkal. Mindőnknek el kell majd számolnunk az életünkről, a választásainkról. Belehasít a csendbe. Elkezdődött. Elkezdődött újra a rituális-spirituális utazás, amely esélyt ad a megtisztulásra. Ráléptünk újra az útra, amely visszavihet minket igazi önmagunkhoz. A sófár hangja éles és erős, monoton és kíméletlen. Nem hagy élni. Nem hagy úgy élni, ahogy eddig éltünk.

Az út, amely most elkezdődött, Jom Kippurig tart, addig, amíg a Nejlá ima idején, a végső sófárfúvás pillanatában az Ég kapui bezárulnak. Indulhatunk. Nem érünk rá, minden évben egyre kevésbé érünk rá. Igyekezz, az égbolt zár.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek