A kibékülés reménye: testvérek és háborúk – Jó szombatot!

2020. November 06. / 12:40


A kibékülés reménye: testvérek és háborúk – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent napja ma délután 16 óra 01 perckor köszönt be, a királynő holnap kora este 17 óra 06 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Vájéra (Mózes 1. 18–22.) hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Feltűnő, mennyi rejtett hasonlóság van Izsák és Jismáel történetében. Meglepő, mennyi minden köt össze minket azokkal, akikről azt hisszük, az ellenségeink: közös traumák fordítanak szembe minket, pedig össze is kapcsolhatnának egymással. Egymás gyógyulásának ígéretei vagyunk.

Ábrahám két fia, Jismáel és Izsák riválisok szüleik képzeletében. Sára elüldözi fia születése után a háztól Jismáelt és az anyját, Hágárt, hogy semmi ne fenyegesse saját, egyetlen, végtelenül kései fia dominanciáját, hogy ő legyen az úr a házban. Hágár a pusztában nem tud gondoskodni a gyerekéről, akinek az életét végül az Örökkévaló menti meg. Ahogy később, szintén a legutolsó pillanatban, Izsák életét is majd, amikor az apja kis híján feláldozza épp neki, Istennek. A két esemény között világosak és nyomatékosak a párhuzamok.

Ábrahám Isten utasítására enged Sára követelésének, engedi el Jismáeléket, és Ő küldi el Ábrahámot, hogy feláldozza neki „a te fiadat, az egyetlenedet, akit szeretsz, Izsákot”. Ábrahám mindkét esetben, ezt külön hangsúlyozza, a Tóra kora reggel felkel, hogy végrehajtsa a parancsot, nem késlekedik engedelmeskedni. Mindkét gyerek, láttuk, kis híján meghal, Isten angyal a legutolsó pillanatban avatkozik be. Mindkét esetben ígéret követi a megmenekülést, hogy a fiúk nagy népek felmenői lesznek. És mindkét fiú elveszíti a történtek után minden kapcsolatát az édesapjukkal. Jismáel értelemszerűen nincs jelen többé apja életében és Ábrahám a Tóra szövege szerint egymagában távozik a hegyről Izsák megkötözése után és nem is tér haza, Beer Sévában telepszik le, ahonnan csak Sára halála, a temetéssel kapcsolatos ügyintézés mozdítja majd ki.

A fiúk és az édesanyák traumái, hiába szerezték őket egymás ellenében, nemcsak párhuzamosak, közösek. Amikor majd Ábrahám is meghal, együtt is temetik el apjukat: a megbocsátás és az, hogy ugyanannak a különben nagy embernek kellett megbocsátaniuk, képessé teszi őket nemcsak az együttműködésre, de az együttes gyászra is. Az, ha van testvérünk, akinek óhatatlanul közös a története a miénkkel, mindig kivételes esély a beszélgetésre, a tisztázásra, arra, hogy rájöjjünk, valójában nem riválisok vagyunk az apák, szülők elismeréséért vívott küzdelemben, hanem ugyanannak a tévedésnek az áldozatai. És ha épp attól tudunk együtt búcsút venni, aki felelős volt a nehézségeinkért, ha épp őt tudjuk együtt megérteni, felmérni, ki volt valójában, az a terápia legtökéletesebb, legkifinomultabb módja. Izsák és Jismáel utódai a zsidók és a moszlimok közös hagyományunk szerint. Adja Isten, hogy az ő megbékélésük ideje is eljöjjön, ha pedig már eljött, akkor békéjük majd ne csak taktikai, de tartós és olyan mélyen megalapozott legyen, mint Jismáel és Izsák közös gyásza volt édesapjuk temetésén.

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Németország nagykövete a Mazsihisznél
2021. Április 28. / 12:00

Németország nagykövete a Mazsihisznél

Megemlékezések
Holnap: gyertyagyújtás a holokauszt elfeledett áldozataiért

Kommentek