Sok változást hozott az új tanév

2019. Szeptember 02. / 15:26


Sok változást hozott az új tanév

Szerző: Kácsor Zsolt

Istentisztelettel kezdődött meg ma a 2019-2020-as tanév az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen (OR-ZSE). Az ünnepségen beszédet mondott Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Vajda Károly, az intézmény rektora. 


Az ünnepségen – amelyet a tanzsinagógában rendeztek meg – részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, aki azt mondta: a rabbiképzés a változó világhoz igyekszik változni. Az OR-ZSE-t fenntartó Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke szerint a több mint 140 éve működő intézményben – amely egy időben az egyedüli kelet-európai rabbiképző volt – sok karizmatikus változás zajlott a közelmúltban, illetve zajlik a közeljövőben. Úgy vélte, hogy e változások a jövőt jelenthetik mind az OR-ZSE, mind pedig a magyar zsidóság számára is. Örvendetesnek nevezte, hogy hogy jelentősen, negyven százalékkal megnőtt a hallgatók száma (200-an tanulnak ebben a tanévben az intézményben), emellett fontosnak nevezte a jelentős nemzetközi együttműködéseket is, amelyek közül kiemelte a potsdami rabbiképzővel a közelmúltban megkötött megállapodást.

Kevesen vannak a zsidó tudomány magyarországi képviselői, az általuk hordozott tudás sok szempontból mécsvilágra emlékeztet: kiolthatja a külső ignorancia hurrikánja éppúgy, mint ahogyan elfújhatja a pszeudoortodox igénytelenség belső léghuzata is. Közös felelősségünk, hogy megőrizzük e ház 142 éves hagyományát. Vagyis azt a képességünket, hogy a zsidóság vallás- és kultúrtörténetét a maga világ- és üdvtörténeti perspektívájában az egyetemes emberi történelem, fejlődő folyamatában lássuk,, hogy ne a tudományos világkép ellenében legyünk hagyományhűek, hanem elfogadjuk vallási örökségünket annak örök változásában és változatosságában – mondta megnyitó beszédében Vajda Károly professzor, az OR-ZSE rektora. 

Mint megjegyezte: „olyan neves főállású és óraadó kollégák kerültek az egyetemre, akikkel egy intézményben tanítani örömmel és büszkeséggel tölt el”. Hozzátette: a zsidóság tudományának mai magyarországi képviselői azon rabbitanítványokra emlékeztetnek, akik élő zálogai voltak a hagyomány túlélésének, fönnmaradásának.

orzse.jpgVajda Károly megnyitja a tanévet

A rektor beszédéből kiderült: az új tanév intézménytörténeti eseménye, hogy a zsidó kultúratörténet szak megújul, s nem csak az oktatók kara fiatalodott és bővült jelentősen, de frissült a szak kurzuskínálata is, erősödik egyetemes és ezáltal egyetemi jellege. Az OR-ZSE intézménytörténetében elévülhetetlen érdemeket szerzett Lichtmann Tamás professzort Gábor György egyetemi tanár váltotta a tanszékvezetői pozícióban, docensi kinevezést kapott a Művelődés- és Kultúratörténeti Tanszékre Dobos Károly hebraista és arabista, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem intézetvezetője. 

Vajda Károly tanársegéddé nevezte ki Vörös Katát, a Zsidó Vallástudományi Doktori Iskola első éves hallgatóját, a Történettudományi Tanszék új tanszékvezetője Zima András egyetemi docens lett, míg a rektor a Talmud- és Szentírástudományi Tanszék vezetőjévé Radnóti Zoltán tanársegédet, főrabbit nevezte ki. A Judaisztikai Tanszéken Balogh István tanársegéd adjunktus lett, a nyár folyamán pedig egyetemi docens kinevezést kapott a tanszékre Komoróczy Szonja judaista, jiddisista. A Szociális munka és Társadalomtudomány Tanszéken Indries Krisztián adjunktust főiskolai docenssé léptették elő, Zolnay János pedig tanársegédi kinevezést kapott. Az Idegen Nyelvi Lektorátus oktatói állománya Kiss András nyelvtanárral bővült. Az egyetem vezetője korszakos jelentőségű eseménynek nevezte, hogy létrejött az egyetem első tisztán kutatói állása: Szűcs Tamást, aZsidó Vallástudományi Doktori Iskola hallgatóját tudományos segédmunkatárssá nevezte ki. 

orzse2.jpg

Elhangzott az is, hogy megkezdődött a doktori iskola új típusú akkreditációja, ami – mondta Vajda Károly – nem csak az intézményben zajló nemzedékváltás miatt jelent kihívást, de azért is, mert ez az első olyan hitelesítési eljárás az intézmény életében, mely már az egységesülő európai felsőoktatási térség közös, összeurópai minőségbiztosítási elvei szerint megy végbe.

Ami a Scheiber Sándor utcai épület rendbetételét illeti: idén nyáron felújították a korhadó tetőszerkezetet, az irodákat és a tantermek jelentős részét, s elkezdődött a menza modernizációja is. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Rózsanapot tartottak a szegedi zsinagóga kertjében
Zsidó világ
Megújult a kecskeméti hitközség nagy imaterme

Kommentek