Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (18. rész) – Hidas Hédy

2020. Június 16. / 18:40


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (18. rész) – Hidas Hédy

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Hidas Hedvig Parallel 2011. 19.jpg

A Nemzeti Ujság 1936 júniusában tudósított az Operaház balettkarának vizsgájáról. Ebben – a következő évtized történéseinek ismeretében – egy eléggé meghökkentő mondat volt olvasható: „Hidas Hédy haláltánca a legkényesebb igényeket is kielégíti…”

Az így bemutatott ifjú táncos 1915-ben született. A zsidó nagypolgári családból származó, betegeskedő kislányt 1922-ben íratták be a Magyar Királyi Operaházban működő balettiskolába, ahol Pótz Malvin, Brada Ede és Jan Ciepliński növendéke volt. A tánc mellet statisztált is.

„Nem nagyon volt életem a táncon kívül. 15-16 éves koromtól kaptam felkéréseket, hogy bizonyos társasági eseményeken táncoljak. Például a Terézvárosi Kereskedők és Iparosok Központi Asztaltársaságának estélyén, az Ifjúsági Sport Club bálján, jótékonysági gálákon.”

Hidas Hevig Parallel 2011. 19.3.jpg

A bevezetőben említett vizsgát követően, az 1937–38-as évadban lett címzetes magántáncos. Szerepelt többek között a Sába királynője, a Faust, az Aida, a Magyar Ábránd táncszerepeiben. Nyaranta szerepelt a Budai Színkörben. Fellépett műsoros esteken, rendezvényeken. A bíztatóan alakuló táncos-karrier a zsidótörvények következtében az 1939/1940-es évadban abbamaradt.

„Megfordult velem a világ, mintha az életem értelme veszett volna el. Az alábbi levelet kaptam:
M. Kir. Operaház 1325. szám. / 1939. Hidas /Bruckner/ Hedvig úrnőnek, Budapest
Az 1939. IV. tc. rendelkezései, amelyek illetékes értelmezés szerint az Operaház tagjainak alkalmaztatására is vonatkoznak, szerződésének meghosszabbítását kizárják. Ennélfogva sajnálkozással közlöm, hogy a f. évi június hó 30-án lejáró szerződését nincs módomban megújítani.
Amidőn a M. Kir. Operaház kötelékében kifejtett eddigi működéséért köszönetet mondok, vagyok megkülönböztetett tisztelettel:
Márkus László
a M. Kir. Operaház igazgatója Budapest, 1939. június 28.

1942-ben kapcsolódott az OMIKE Művészakciójához. Koreografált és táncolt. Legsikeresebb előadása a Schumann Karneváljára készült táncköltemény koreográfiájának elkészítése és betanítása volt.

HIdas-1942. április - 10.jpg

A Művészakció kényszerű bezárását követő, 1944-es megpróbáltatásokról mondta:

„Egy ideig a budai házunk házmesteréék bújtattak, a férjem meg Pesten dolgozott irodista munkaszolgálatosként. Borzalmas volt, amikor a nagy hóban egy kicsi gyerekkel az ember próbálja túlélni a telet és a helyzetet. Félig lakott, vagy hozzánk hasonló menekültekkel teli házakban húztuk meg magunkat a Budai-hegyekben. Folyton rettegtem, hogy mikor és hová fogok menni, mert amikor kiderült a származásom, mindig tovább kellett mennünk, mert senki sem mert hosszabb időre befogadni. Szörnyű időszak volt. Lőttek utánunk német katonák és nehezen szabadultam meg az oroszoktól....”

Hidas Hédi.png

A második világháború után nem akart visszatérni a színpadra. Megszületett második gyermeke is. 1948–1949-ben elvégezte a Tánc és Mozdulat-tanítóképző Országos Tanfolyamát. 1950 szeptemberében lett a frissen megalakult Állami Balett Intézet tanára. Lőrinc György Operaházba való távozása után, 1962-ben az intézet megbízott, 1963. április 1-jével pedig kinevezett igazgatója lett egészen 1972-es, saját kérésére történt felmentéséig. Ezzel párhuzamosan 1960 és 1973 között vezette a Fővárosi Operettszínház tánckarát és koreografálta az előadásait. A tanítást harminc éven át, 1980-as nyugdíjazásáig folytatta és számos kiemelkedő balettművészt nevelt a hazai és nemzetközi táncéletnek.

2011-ben hunyt el.

Az idézet szövegek és a portréfotók Gara Márk: Mindenem a tánc volt című interjújából (Parallel, 2011. 19.) származnak. A későbbi portrét a kultúra.hu weboldal közölte.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Nagy elődeink
Nagy elődeink: Marczali Mihály (1823?-1889)
Élet + forma
Zsblog: Hanukai fánktörténelem 1. rész
2020. November 29. / 20:12

Zsblog: Hanukai fánktörténelem 1. rész

Kommentek