Törőcsik Mari halálára: örökbérlet a színházban

2021. Április 16. / 09:46


Törőcsik Mari halálára: örökbérlet a színházban

Ma hajnalban hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a magyar színművészet meghatározó alakja. A Szolnokon rendezett Hegedűs a háztetőn című darabban ő bújt Golde szerepébe, míg a párja egy másik legenda, Gregor József volt. Szeretsz engem? – hangzott el híres duettjükben, s habár a kérdés Törőcsik Marihoz szólt, a választ most mégis neki címezzük: igen, igen. Nagyon szerettük őt.


Beskatulyázhatatlan és egyedülálló jelenség volt, akinek egy-egy szerepben meg sem kellett szólalnia ahhoz, hogy az arcával, tekintetével és jellegzetes, fanyar mosolyával mindent elmondjon a nézőnek. Egy aprócska Heves megyei kisközségből, Pélyről indult,nem véletlen, hogy kiválóan „hozta” a jó értelemben értett „paraszti zsánert” – holott nem parasztcsaládból származott. 

Az 1956-ban mozikba került Körhintában ismerte meg az ország, és az a „forgatag”, ami a szimbolikusa értelmű körhintában őt magasra repítette, semmit nem veszített a lendületéből. Törőcsik Mari erejére és emberfeletti élni akarására jellemző, hogy súlyos betegsége után voltaképpen a halálból jött vissza közénk – és játszott! 

A Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. Lehet ennél több kitüntetést, címet és rangot összeszedni?

Igen, lehet. 

A legnagyobb kitüntetés számára az az évtizedeken át tartó, mély és szeretet teli figyelem volt, amellyel pályáját a közönség és a szakma követte. Igen, az a színházi szakma, amely „belülről” olykor kiéhezett viperákkal teli kígyófészeknek tűnik, hogy aztán „kívülre” a legnemesebb arcát mutassa, Törőcsik Marit ikonként tisztelte, olyan művészőként, aki alapvetően meghatározta egy egész korszak színházi lenyomatát. 

– Szeretsz engem? – kérdezi tőle Gregor József  a Hegedűs a háztetőn szolnoki előadásában, amelyet Schwajda György rendezett, és amelyben Golde szerepét Törőcsik Mari vállalta. Kettejük alakításával búcsúzunk tőle, de nem felejtjük a színésznőt oly jellemző, sajátos humort sem. Egyszer megkérdezték tőle, hogy mit gondol, mi lesz belőle a halála után, mire ironikusan annyit válaszolt: „hogyhogy mi? Bérlet a színházban”.

A Nemzeti Színház társulata mély fájdalommal tudatja, hogy ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.


Részlet a Nemzeti Színház honlapján közzétett megemlékezésből:

„Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet. Amikor 2009-ben a klinikai halál állapotából visszatért, régi barátja, az orosz rendező, Anatolij Vasziljev „visszarendezte” az életbe Kaposváron A naphosszat a fákon című előadásban. Később is betegeskedett, sokszor gyenge volt, ám amikor a színpadra lépett, elképedve figyeltük azt az erőt, tartást, energiát, amit a szerepén keresztül mutatott. Igen, kivirult, eleven lett. Nyoma sem volt a gyengeségnek. Csodáltuk, irigyeltük: honnan van ebben a beteg és törékeny testben az az erő, amit a színpadra lépve mozgósít. Magányosan élt férje, Maár Gyula halála óta. Tudtuk, hogy a színház adott neki erőt az élethez. Az, hogy van dolga, feladata.

1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. A számok is elképesztőek: százharminckét színházi szerepét őrzi az archívum, ebből hatvanhatot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott. Utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma százhetvennégy. A számok persze csak a mennyiségről szólnak, de ennek a hosszú pályának az értékét a minőség adta” – a Nemzeti Színház társulata nevében: Vidnyánszky Attila.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Rajtunk, mai zsidókon megnyilvánul az isteni kegyelem
Kultúra
Izraeli énekesnő, iráni zenészekkel Tel Avivban

Kommentek