Segíts túl az éjszakán – ma öt éve halt meg Somló Tamás

2021. Július 19. / 11:04


Segíts túl az éjszakán – ma öt éve halt meg Somló Tamás

Öt éve immár, hogy nincs közöttünk Somló Tamás – pontosabban szólva nagyon is velünk van, hiszen az általa énekelt dalok és saját szerzeményei révén ez az elsőrangú zenész – aki embernek is kivételesen rokonszenves egyéniség volt – örökre a világunk és kultúránk része marad. A címbe foglalt dal szövegét Adamis Anna írta, a szép, szomorú zene pedig Somló Tamás alkotása.


Segíts rajtam, mert egyedül vagyok – énekli Kovács Kati az idézett dalban, és ugyanezt a szomorúságot éreztük 2016. július 19-én este, amikor a Tabánban összegyűltünk az aznap meghalt Somló Tamás emlékére. Mindössze 68 éves volt, amikor meghalt, tragikusan korán ment el, de velünk maradtak a szerzeményei. 

Egy óriási hatású, világszínvonalú nemzedék tagjaként érkezett a magyar könnyűzenei kultúrába, és ebben a hihetetlenül erős mezőnyben is sikerült megmutatnia, felcsillantania önmagát. 

Somló basszusgitárosként, szaxofonosként, énekesként és dalszerzőként is képes volt saját, egyéni zenei világot teremtenie, ami részint a vele született muzikalitásnak, másrészt pedig a műveltségének, kulturáltságának és zenei ízlésének volt köszönhető. 

Hiányzik a mindennapjainkból, a zenei világból, a koncertszínpadokról, de ha találkozni akarunk vele, könnyűszerrel megtehetjük: tegyük be a lejátszóba valamelyik szerzeményét, gondoljunk rá és ringassuk el magunkat. Aztán köszönjük meg neki. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Magyar Szent István Rendet kapott Lovász László matematikus
Zsidó világ
Emlékünnepség a 200 éves nagykanizsai zsinagóga tiszteletére
Mazsihisz hírek
Japán nagykövete a Rumbach zsinagógában
2021. Szeptember 17. / 16:32

Japán nagykövete a Rumbach zsinagógában

Kommentek