Rajtunk, mai zsidókon megnyilvánul az isteni kegyelem

2021. Április 16. / 14:49


Rajtunk, mai zsidókon megnyilvánul az isteni kegyelem

Szerző: Kácsor Zsolt

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából ma megemlékezést tartottak a Dohány utcai zsinagóga melletti Emánuel Emlékparkban. Beszédet mondott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Jakov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete és Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija. 


– 1944. április 16-án kezdődött meg a magyar zsidók gettóba szorítása, hetvenhét évvel ezelőtt elkülönítették a zsidó vallású magyarokat, majd a hatóságok tevékeny közreműködésével haláltáborokba deportáltak 430 ezer magyar zsidót – kezdte beszédét Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Emlékeztetett arra: a Rumbach utcai zsinagógában összezsúfolt, majd 1941-ben Kamenyec Podolszkijban legéppuskázott 20 ezer ember meggyilkolása volt a holokauszt első tömegmészárlása. A sötétségben a fényt azok jelentették, akik saját életük kockáztatásával mentették az üldözötteket – jelentett ki.

heis.jpgHeisler András

– Különös tragédiája a történelemnek, hogy 430 ezer embert néven nevezhető ellenállás nélkül lehetett Magyarországon bevagonírozni – hangsúlyozta Heisler András. – A megkülönböztetett, megalázott, majd kirabolt tömegek jogkövető állampolgárokként, a magyar hatóságok által hozott intézkedéseket tudomásul véve szálltak be a vagonokba abban a hiedelemben, hogy külföldi munkára viszik őket.

A Mazsihisz elnöke figyelmeztetett arra: örök tanulság nem csak a zsidóknak, de az egész emberiségnek, hogy a hatalomban soha nem szabad feltétel nélkül megbízni, azt mindig kontrollálni kell.

hadas.jpgJakov Hadas-Handelsman

A megemlékezésen Jakov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete elmondta: a mai napon emlékezünk és gondolunk sokakra, akiket ismertünk, akikről hallottunk, akiknek ismerjük a nevét, de nagyon sokan vannak a néven nem ismert áldozatok is, akiknek az egész családját, közösségét elpuszították. 

Hozzátette: fájdalmas volt látnia az izraeli híradásokban a most 73 éves Izraelért életüket áldozott katonák sírját, a sírköveken ugyanis sokszor csak egy becenév vagy hiányos név szerepel, holott ezek a katonák Izraelért harcoltak, a függetlenségért. Gondoljunk rájuk is, főleg az ilyen megemlékezések napján – mondta a nagykövet.

Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija elmondta: ma országszerte megemlékeznek a vészkorszak 600 ezer magyar áldozatáról, mi is is ezt tesszük, emlékezünk olyanokra, akiket nem ismertünk. 

fr.jpgFrölich Róbert

– A mi generációnk, amely a vészkorszak után született, már csak történeteket hallott arról, hogy miért nincs nagyapánk, miért nincs nagyanyánk, hogy a családi asztalt miért üljük oly kevesen körbe. Csak történetek vannak, de nincsenek arcok – fogalmazott a főrabbi. – Ahogy a nagykövet úr az imént mondta, csak nevek vannak, sőt, néha azok sem. 

Frölich Róbert azt mondta: „habár nincsenek nevek, arcok, közös élmények az áldozatokkal, mégis összeköt velük valami minket, mégpedig az, hogy zsidók vagyunk. Amikor gyászoljuk őket el nem múló fájdalommal, gondoljunk arra, hogy milyen szerencsések azok, akik túlélték a túlélhetetlent, és milyen szerencsések vagyunk mi, hogy a szüleink túlélték a túlélhetetlent". 

– Rajunk, mai zsidókon megnyilvánul az isteni kegyelem, hogy itt vagyunk, itt lehetünk és leszármazottaink itt is maradnak – zárta beszédét a főrabbi.

A megemlékezésen részt vett dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője, Mester Tamás, a BZSH elnöke, közreműködött Fekete László főkántor.

(Címlapkép és fotók: Szentgyörgyi Ákos/BZSH)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek