Online mártírmegemlékezés a Kozma utcai temetőből

2020. Szeptember 11. / 10:04


Online mártírmegemlékezés a Kozma utcai temetőből

Szerző: Deák Andrea

A zsidó újévet megelőző utolsó vasárnapon a holokauszt óta minden évben megemlékezünk elhurcolt és soha vissza nem tért mártírjainkról a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben. A vírusjárvány nem teszi lehetővé, hogy szeptember 13-án vasárnap együtt hajtsunk fejet az áldozatok előtt, de mivel a megemlékezés nem maradhat el, az emlékbeszédekről videófelvételt készítettünk a helyszínen.

Az előre felvett műsort az internetes felületeinken tekinthetik meg szeptember 13-án vasárnap délelőtt 10 órától.

A holokauszt óta minden évben a zsidó újévet megelőző utolsó vasárnap tartottuk mártírmegemlékezésünket a budapesti Kozma utcai zsidó temetőbe. A vírushelyzet miatt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) nem teheti ki közösségünk tagjait a megbetegedés kockázatának, ezért azt a fájó döntést kellett meghozni, hogy a helyszíni megemlékezést idén nem tartjuk meg. A hagyományosan az újévet megelőző vasárnapra időzített rendezvény azonban mégsem marad el, igaz, ezúttal felvételről tekinthetik meg. A temetőben ugyanis a múlt héten szűk körben rögzítettük az emlékbeszédeket azzal a céllal, hogy közösségünk tagjai számára legalább az internetes felületeinken lehetővé tegyük az emlékezést.

A megemlékezést 2020. szeptember 13-án, vasárnap délelőtt 10 órától tekinthetik meg a Mazsihisz és a BZSH Facebook oldalain, honlapjain és a Mazsihisz YouTtube csatornáján.

A felvételeken emlékbeszédet mond dr. Schőner Alfréd főrabbi, Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke és Jacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete, Fekete László főkántor és Boros Mátyás hegedűművész.

Video_2.jpg

Tudjuk, hogy egy előre felvett megemlékezés nem pótolhatja a közös személyes jelenlét okozta megrendülést, de bízunk benne, hogy e rendkívüli körülmények közepette is méltó módon emlékezhetünk a zsidóság mártírjaira.

Várjuk önöket rendhagyó online rendezvényünkre! 
Emlékezzünk együtt! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Mikor indult a világ első zsidó rádiója?
Kultúra
Mai kulturális csemege: A három Kurtág
2021. Január 06. / 12:56

Mai kulturális csemege: A három Kurtág

Kommentek