Online mártírmegemlékezés a Kozma utcai temetőből

2020. Szeptember 11. / 10:04


Online mártírmegemlékezés a Kozma utcai temetőből

Szerző: Deák Andrea

A zsidó újévet megelőző utolsó vasárnapon a holokauszt óta minden évben megemlékezünk elhurcolt és soha vissza nem tért mártírjainkról a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben. A vírusjárvány nem teszi lehetővé, hogy szeptember 13-án vasárnap együtt hajtsunk fejet az áldozatok előtt, de mivel a megemlékezés nem maradhat el, az emlékbeszédekről videófelvételt készítettünk a helyszínen.

Az előre felvett műsort az internetes felületeinken tekinthetik meg szeptember 13-án vasárnap délelőtt 10 órától.

A holokauszt óta minden évben a zsidó újévet megelőző utolsó vasárnap tartottuk mártírmegemlékezésünket a budapesti Kozma utcai zsidó temetőbe. A vírushelyzet miatt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) nem teheti ki közösségünk tagjait a megbetegedés kockázatának, ezért azt a fájó döntést kellett meghozni, hogy a helyszíni megemlékezést idén nem tartjuk meg. A hagyományosan az újévet megelőző vasárnapra időzített rendezvény azonban mégsem marad el, igaz, ezúttal felvételről tekinthetik meg. A temetőben ugyanis a múlt héten szűk körben rögzítettük az emlékbeszédeket azzal a céllal, hogy közösségünk tagjai számára legalább az internetes felületeinken lehetővé tegyük az emlékezést.

A megemlékezést 2020. szeptember 13-án, vasárnap délelőtt 10 órától tekinthetik meg a Mazsihisz és a BZSH Facebook oldalain, honlapjain és a Mazsihisz YouTtube csatornáján.

A felvételeken emlékbeszédet mond dr. Schőner Alfréd főrabbi, Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke és Jacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete, Fekete László főkántor és Boros Mátyás hegedűművész.

Video_2.jpg

Tudjuk, hogy egy előre felvett megemlékezés nem pótolhatja a közös személyes jelenlét okozta megrendülést, de bízunk benne, hogy e rendkívüli körülmények közepette is méltó módon emlékezhetünk a zsidóság mártírjaira.

Várjuk önöket rendhagyó online rendezvényünkre! 
Emlékezzünk együtt! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Szabadtéri kiállítással ünnepel a 150 éves győri
zsinagóga
Mazsihisz hírek
Nem volt fertőzött a MAZSIHISZ közgyűlésén

Kommentek