Ma volna 65 éves Leia hercegnő, az igazságkereső lázadó

2021. Október 21. / 11:27


Ma volna 65 éves Leia hercegnő, az igazságkereső lázadó

Carrie Fisher amerikai színésznő – pontosabban ahogyan az egész világ ismeri a hetvenes évek vége óta: Leia hercegnő – 1956. október 21-én született, így hát ma töltené be 65. életévét. Az apai felmenői oroszországi zsidók voltak, s habár Carrie Fisher nem volt vallásos, az élete vége felé elkezdett zsinagógába járni, s egyre erősebben foglalkoztatták zsidó gyökerei. Mindössze 60 évesen halt meg 2016-ban.


Leia hercegnő zsidó származására nagyon büszkék vagyunk, elvégre ő alakította a popkulturális ikonokká lett Skywalker-testvérek egyikét a Star Wars univerzumban. Mint a 60. születésnapjára írott köszöntőnkben írtuk: a gigantikus mese centrumában egy fiatal zsidó szerelmespár áll, Han Solo kapitány, vagyis az anyai ágon zsidó Harrison Ford és Leia hercegnő, az apai ágon zsidó Carrie Fisher.

star-wars-han-leia.jpg

Abban a bizonyos messzi, messzi távoli galaxisban csodáltuk meg őket, ami egyébként nincs is olyan messze tőlünk, hiszen ez a modern eposz a maga jó és rossz és ellentmondásos hőseivel éppenhogy a mi világunkban játszódik. Járnak köztünk a mindennapokban Luke Skywalkerek, Leia hercegnők, Han Solo kapitányok és Darth Vaderek, s talán azért nem ismerjük fel őket, mert emberi arcot viselnek maszk gyanánt. 

Talán ezért is volt és van akkora sikere a George Lucas által megálmodott és filmre vitt világnak, mert könnyedén képesek voltunk azonosulni a mesebeli hősökkel, hiszen éppen ez az azonosulás az efféle világteremtő eposzok lényege évezredek óta: mintát és modellt adni a valós életre.

Carrie Fisher is ilyen minta volt. Bölcs és szeretnivaló, bátor és elvhű, lázadó és igazságkereső szerepet kapott az univerzumban. Nagyon szerettük érte. S milyen szimbolikus, hogy a halál éppen egy repülőúton ért a nyomába! 

Ő, aki a filmjeiben ide-oda röpködött a csillagok és bolygók között, öt évvel ezelőtt éppen egy hosszú repülőúton lett rosszul, fönn, a levegőben, közel az űrhöz, ahonnan szerepe révén elhíresült.

Emlékéből fakadjon áldás.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Köszöntők
Heisler András: A Hanuka jelene
2021. November 28. / 16:28

Heisler András: A Hanuka jelene

Zsidó világ
Szerdócz Ervin főrabbi: Találkozások a halál angyalával

Kommentek