Ma van Radnóti Miklós születésnapja

2021. Május 05. / 16:38


Ma van Radnóti Miklós születésnapja

A budapesti Lipótvárosban 1909. május 5-én született Radnóti Miklós, a XX. századi magyar irodalom klasszikusa, a vészkorszak mártír költője. Mindössze 35 éves volt, amikor Abda határában meggyilkolták.

Mellézuhantam, átfordult a teste / s feszes volt már, mint húr, ha pattan. / Tarkólövés. – Így végzed hát te is, – / súgtam magamnak, –  csak feküdj nyugodtan. / Halált virágzik most a türelem. – / Der springt noch auf, – hangzott fölöttem. / Sárral kevert vér száradt fülemen.

Így szólnak hozzánk Radnóti Miklós utolsó sorai, amelyeket a halála előtt alig tíz nappal vetett papírra Szentkirályszabadján, a halálmenet egyik állomásán. Megjósolta a saját, korai halálát, mint annak idején nagy elődje, Petőfi Sándor – annyiban tévedett csak, hogy az a bizonyos „Der springt noch auf”, ha mégis elhangzott fölötte, akkor nem németül, hanem magyarul szólt. Azon a nyelven, amely Radnótinak ugyanúgy anyanyelve volt, mint gyilkosainak. 

Ártatlanul halt meg, bűnt nem követett el, amiért ily borzasztó módon kellett volna lakolnia. Az, amiért a magyar állam őt felelősségre vonta, végtére is az volt, hogy megszületett és zsidónak született. Továbbá magyarnak, költőnek, klasszikusnak. 

Áldás fakad emlékéből mindig, míg lesz, ki magyarul olvas verset ebben a világban.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek