Ma van a zsidó lányok oktatásáért küzdő Sara Szenirer halálozási évfordulója

2021. Március 10. / 12:00


Ma van a zsidó lányok oktatásáért küzdő Sara Szenirer halálozási évfordulója

A zsidó időszámítás szerint Ádár hónap 26-án, azaz ma van Sara Szenirer (1883-1935) halálának évfordulója. A lengyel zsidó családban született nő felismerte, hogy a judaizmus oktatása területén milyen súlyos hátrányt szenvednek a lányok, ezért létrehozott nekik egy iskolát.

Sara Szenirer rabbifamíliából származott, már gyermekkorában megmutatkozott a tanulás iránti erős vágya, s irigyelte a fiútestvéreit, hogy ők tanulmányozhatják a Tórát. Az első világháború alatt Lengyelországból Bécsbe költözött, az ott szerzett tapasztalatai is inspirálták abban, hogy 1917-ben Krakkóba visszatérve a zsidó lányok judaisztikai oktatása felé forduljon a figyelme.

Mivel varrónőként dolgozott, először a műhelyében nyitott óvodát zsidó két tucat zsidó gyerek számára. A gyerekeknek rendszeresen fordított a Tórából és hetiszakasz-magyarázatokat is adott. 

A Szenirer által létrehozott Bais Jákov intézmény modellje olyan népszerű lett, hogy egy lengyel zsidó szervezet az ő nyomdokain haladva hamarosan már hét zsidó iskolát nyitott mintegy 1000 diákkal. A harmincas évek elejére már 265 hasonló zsidó iskola létesült Lengyelországban összesen 38 ezer tanulóval.

Sara Szenirert a zsidó női oktatás úttörőjeként tartják számon szerte a zsidó világban. 

Emléke legyen áldott!

Címlapképünk illusztráció

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Szalóczy Péter: Déneske
2021. Március 11. / 15:11

Szalóczy Péter: Déneske

Élet + forma
Izraelben versenyez az ex-iráni cselgáncs világbajnok

Kommentek