Ma van a modern Izrael 73. születésnapja

2021. Május 14. / 16:27


Ma van a modern Izrael 73. születésnapja

Hetvenhárom évvel ezelőtt ezen a napon jött létre Izrael országa: 1948. május 14-én Ben Gurion ideiglenes államfő, későbbi miniszterelnök kiáltotta a Zsidó Állam megalapítását és függetlenségét. Boldog születésnapot, Izrael!  

Az utolsó brit katona 1948. május 14-én hagyta el a mai Izrael területét és a hadsereg távozásával megszűnt a brit fennhatóság: még azon a napon – egész pontosan délután 5 órakor – az Izraeli Ideiglenes Államtanács elnökeként Ben Gurion bejelentette Izrael Állam megalakulását. Ekkor Izraelben mintegy 650 ezer zsidó élt szervezett közösségben és társadalomban, amely megfelelő politikai, szociális és gazdasági intézményekkel rendelkezett.

Az állam kikiáltása után egy nappal Egyiptom, Jordánia, Szíria, Libanon és Irak megtámadta Izraelt, a harc a történelemkönyvekbe Izrael Függetlenségi Háborúja néven került be. Az akkor újonnan alakult Izraeli Védelmi Erők visszaverték a támadást, a győzelem azonban mintegy hatezer izraeli életébe került. Ezen a napon emlékezzünk rájuk is!  

(Címlapkép: 1948 júniusában egy izraeli katona először húzza a magasba Izrael zászlaját)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek