Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja – Jáir Lapid
Ausztriában emlékezik

2022. Január 27. / 11:05


Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja – Jáir Lapid Ausztriában emlékezik

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter jelenlétében emlékeznek Ausztriában, a mauthauseni koncentrációs táborban és az új bécsi holokauszt-emlékműnél a holokauszt áldozataira.

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett ünnepségeken Karl Nehammer osztrák kancellár, a kormány tagjai, az államfő, a parlament és a pártok képviselői egyaránt jelen lesznek. 

„Sokan látták apámat 1944 telén Budapest fagyos utcáin sétálni. A könyöknél lyukas kabátot viselő 13 éves fiú a halál üzenetével menetelt a Duna felé. Sokan tudták, hogy mi lesz ennek a vége, tudták, hogy valaki a folyóparthoz állítja, és hátba lövi. Végül nem vele történt meg. Egy csoda mentette meg. De nem a sok ember egyike miatt, aki látta őt. Ők nem avatkoztak közbe”

– fogalmazott keserűen az izraeli diplomácia első embere a bécsi útját megelőzően, szerdán a Jerusalem Postban megjelent véleménycikkében. Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává.

De nem csak a múlt, a jelen is aggasztó. A Cionista Világszervezet hétfőn közzétett adatai szerint az antiszemita indíttatású támadások világszerte növekedtek 2021-ben, az elmúlt tíz év legrosszabb számait hozták. Az antiszemita cselekmények közel 50 százaléka Európában, mintegy 30 százaléka az Egyesült Államokban történt.

Izrael lakossága sem derűlátó. A Héber Egyetem Nemzetközi Holokauszt Emléknapra időzített közvélemény-kutatása szerint az izraeliek többsége – 53 százalék – úgy véli, hogy az európai zsidók élete a közeljövőben rosszabbodni fog, 25 százalékuk szerint a helyzet változatlan marad.

A Népszava írása alapján, a teljes cikk / IDE KATTINTVA olvasható el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek