Ma van a Győzelem Napja

2020. Május 08. / 11:21


Ma van a Győzelem Napja

Hetvenöt évvel ezelőtt ezen a napon, 1945. május 8-án ért véget  – legalábbis az európai hadszíntéren – a második világháború és arattak győzelmet a szövetséges csapatok a világot pokollá változtató náci Németország fölött. Hisszük, hogy ezen a napon nem csupán a gonosz birodalmának katonai ereje omlott össze, hanem egy olyan faji felsőbbrendűséget hirdető, az embereket származás és vallás szerint megbélyegző és alávető, gyilkos eszme, amely soha többé nem juthat uralomra.


A franciaországi Reimsben Dwight David Eisenhower tábornoknak,  az európai szövetséges haderők amerikai főparancsnokának főhadiszállásán Alfred Jodl vezérezredes, a Wehrmacht vezérkari főnöke 1945. május 7-én aláírta a feltétel nélküli megadásról szóló dokumentumot, a szövetségesek által elfoglalt Berlinben pedig május 8-án (moszkvai idő szerint május 9-én) adta meg magát Wilhelm Keitel német vezértábornagy a Szovjet Hadsereg előtt. 

Habár a náci birodalom fölött ténylegesen az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió szövetséges csapatai arattak győzelmet, azon a történelmi napon egy gyilkos eszmeiség szenvedett vereséget – reméljük – örökre. Az árják faji felsőbbrendűségét hirdető, és származási-vallási alapon saját magának más népek fölött többletjogokat követelő német náci eszme sok-sok millió ártatlan ember halálát követelte. 

Az egész világ megtapasztalhatta azokban a sötét években, hogy hová is vezet egy embertelen gondolat útja, ha fegyveresek kíséretében menetel. Hisszük, hogy 1945. május 7-8-án nem csupán egy katonai erő tette le a fegyvert, hanem egy olyan barbár világnézet kapitulált a józan ész előtt, amely soha többé nem szerezhet többségi érvényt magának. 

Tisztelet a szabadságért életüket áldozó hősöknek!

(Címlapkép: szövetséges katonák az elfoglalt Berlinben, középen Montgomery tábornagy és Zsukov marsall)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Növekedett Izrael népessége az elmúlt egy évben
Zsidó világ
Új év, új naptár: gyönyörű az új luáh!

Kommentek