Ma van a Győzelem Napja

2020. Május 08. / 11:21


Ma van a Győzelem Napja

Hetvenöt évvel ezelőtt ezen a napon, 1945. május 8-án ért véget  – legalábbis az európai hadszíntéren – a második világháború és arattak győzelmet a szövetséges csapatok a világot pokollá változtató náci Németország fölött. Hisszük, hogy ezen a napon nem csupán a gonosz birodalmának katonai ereje omlott össze, hanem egy olyan faji felsőbbrendűséget hirdető, az embereket származás és vallás szerint megbélyegző és alávető, gyilkos eszme, amely soha többé nem juthat uralomra.


A franciaországi Reimsben Dwight David Eisenhower tábornoknak,  az európai szövetséges haderők amerikai főparancsnokának főhadiszállásán Alfred Jodl vezérezredes, a Wehrmacht vezérkari főnöke 1945. május 7-én aláírta a feltétel nélküli megadásról szóló dokumentumot, a szövetségesek által elfoglalt Berlinben pedig május 8-án (moszkvai idő szerint május 9-én) adta meg magát Wilhelm Keitel német vezértábornagy a Szovjet Hadsereg előtt. 

Habár a náci birodalom fölött ténylegesen az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió szövetséges csapatai arattak győzelmet, azon a történelmi napon egy gyilkos eszmeiség szenvedett vereséget – reméljük – örökre. Az árják faji felsőbbrendűségét hirdető, és származási-vallási alapon saját magának más népek fölött többletjogokat követelő német náci eszme sok-sok millió ártatlan ember halálát követelte. 

Az egész világ megtapasztalhatta azokban a sötét években, hogy hová is vezet egy embertelen gondolat útja, ha fegyveresek kíséretében menetel. Hisszük, hogy 1945. május 7-8-án nem csupán egy katonai erő tette le a fegyvert, hanem egy olyan barbár világnézet kapitulált a józan ész előtt, amely soha többé nem szerezhet többségi érvényt magának. 

Tisztelet a szabadságért életüket áldozó hősöknek!

(Címlapkép: szövetséges katonák az elfoglalt Berlinben, középen Montgomery tábornagy és Zsukov marsall)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek