Ma van a ferihegyi terrortámadás évfordulója

2020. December 23. / 12:59


Ma van a ferihegyi terrortámadás évfordulója

Német terroristák Oroszországból Izraelbe kivándorló zsidók autóbuszát kísérelték meg felrobbantani a ferihegyi repülőtér közelében 1991. december 23-án. Az elkövetők egy autóba rejtett, távirányítású pokolgépet hoztak működésbe, de szerencsére elhibázták az időzítést, így a támadás nem követelt emberéletet. 


Az összeomlott Szovjetunióból mintegy harminc évvel ezelőtt sok százezer zsidó indult el Izraelbe, s egyik bejáratott légi útvonaluk budapesti átszállással zajlott. Ezt használták ki a terroristák. A merényletről a Magyar Távirati Iroda (MTI) helyszíni tudósítója így számolt be:

„Röviddel a Ferihegyi úton történt robbantásos merénylet után megdöbbentő látvány fogadta az MTI helyszínre érkező tudósítóját. Kiégett rendőrautó, megégett, kitört ablakú Ikarus, autóroncs-darabok az úton és az út mentén. Mint az egyik helyszínelő rendőrparancsnok elmondta: az Oroszországból Izraelbe kivándorló zsidók autóbuszát elöl és hátul egyaránt rendőrautó kísérte. Még mintegy 100-150 méterre volt a konvoj attól a ponttól, ahol a repülőtéri parkolóhoz kell befordulni, amikor az út mentén parkoló, feltehetően Lancia típusú személyautó felrobbant. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a robbanás nem egy-két tizedmásodperccel korábban történt, mert akkor telibe találta volna az autóbuszt. A pillanatnyi késedelem miatt a konvojt záró rendőrautó utasai, illetve a busz végében utazók sérültek meg.”

A hatóságok arab, palesztin elkövetőket vélelmeztek a történtek mögött. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a merénylet napján közölte: „szemtanúk vallomása alapján a rendőrség két, vélhetően arab férfit, valamint egy fekete Volkswagen Golfot keres.” Boross Péter akkori belügyminiszter az idegenrendészeti eljárások megszigorítását helyezte kilátásba, de az MTI-nek nyilatkozva „óvott attól, hogy a zsidó kivándorlók ellen elkövetett terrortámadás miatt arabellenes hangulatot gerjesszenek". Hozzátette: „nem valamiféle arabellenes akciót jelent a határellenőrzések erősítése".

 A tetteseket nem sikerült elfogni, sok évvel később azonban azonosították őket: az egyik gyanúsított Horst Ludwig Meyer, a másik Andrea Klump volt, akik állítólag kapcsolatban álltak a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezettel. 

Akit részletesebben érdekel a téma, erre a blogra kattintva olvashat róla.

(Címlapkép: H. Szabó Sándor/MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek