Ma 73 éves Steven Spielberg, érje meg a 120-at!

2019. December 18. / 14:13


Ma 73 éves Steven Spielberg, érje meg a 120-at!

Ma ünnepli 73. születésnapját a nagy amerikai zsidó filmrendező és producer, Steven Spielberg, akinek a nevéhez olyan világhírű alkotások fűződnek, mint a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése és a München. Hatvan évvel ezelőtt, 13 évesen forgatta első filmjét, ami persze még csak „otthoni" használatra készült – a következő évtizedekben azonban sokunk otthonába beköltözött ő is, meg a teremtményei, a földönkívüli E.T.-től kezdve a nagy fehér cápán át Indiana Jones-ig.


A kelet-európai zsidó bevándorlóktól származó Steven Spielberg kisgyerekként még zsidó környezetben élt, de amikor elköltözött a család, új környékükön ők lettek az egyedüli zsidók. El is távolodott a judaizmustól és csak egy aránylag kései szerelem térítette vissza ősei hitéhez, az Indiana Jones és a Végzet Temploma forgatásán. Kate Capshaw színésznővel egymásba szerettek és a protestáns Capshaw az esküvő előtt áttért a judaizmusra. Spielberg sem akart lemaradni tőle, úgyhogy később – saját értékelése szerint – ez az esemény hozta el életműve „zsidós” félfordulatát. Egyszer azt nyilatkozta, hogy a Schindler listáját jórészt a szülei miatt és a szüleinek csinálta, hálából, bár nekik nem sikerült „rendes zsidó fiút” nevelniük belőle. Viszont „a feleségem, ez a goj istennő különb zsidót faragott belőlem, mint a szüleim”. 

Az említett Schindler listája című filmért kapta meg a rendezői Oscart is: a titokban zsidókat mentő német gyárosról film majdnem 50 évvel a háború vége után még egyszer, minden eddiginél nagyobb erővel vitt hírt az egész világnak a holokausztról: abban, hogy valamiféle tudás mégiscsak elterjedt a hétköznapok kultúrájában Auschwitzról, ennek a filmnek nagyon komoly szerepe van. 

Boldog születésnapot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek