Közös emléktáblát állítottak a holokauszt zsidó és cigány áldozatainak Kiskunhalason

2024. Január 30. / 13:33


Közös emléktáblát állítottak a holokauszt zsidó és cigány áldozatainak Kiskunhalason

Kiskunhalas Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata és a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség közösen tartott emléktábla-avató ünnepséget január 28-án 10.30 órakor a Kiskunhalasi Cigány Közösségi Háznál. Az emléktábla-avatón beszédet mondtak a kezdeményezők képviselői és más közéleti szereplők. Zsidó és cigány közösség holokauszt emléktábla állítása közösen először történt Magyarországon – számolt be az eseményről a Halasmédia hírportál.

A holokauszt 80. évfordulója apropóján emléktábla-avatóra került sor január 28-án vasárnap délelőtt féltízkor a Kiskunhalasi Cigány Közösségi Háznál. A kezdeményező szervezetek, Kiskunhalas Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata és a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség a tábla-avatóval kívánt örök emléket állítani minden kiskunhalasi cigány és zsidó áldozatnak, továbbá jelképezni a tiszteletüket a túlélők felé, akiknek a borzalmak után volt erejük és kitartásuk az újrakezdéshez.

Sztojka Attila kormánybiztos és Fináli Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöki megbízott leleplezik az emléktáblát)Sztojka Attila kormánybiztos és Fináli Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöki megbízott leleplezik az emléktáblát)

A megemlékezésen beszédet mondott Szűcs Csaba alpolgármester, Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke, Sztojka Attila kormánybiztos, Prof. dr. Grósz Andor a Mazsihisz elnökének képviseletében Fináli Péter elnöki megbízott, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere és Prof. dr. Róna Tamás főrabbi. A rendezvényen Bakos Ágnes műsorvezető először a magyar, majd a cigány himnusz éneklésére kérte a megjelent közönséget. A folytatásban Sztojka Olivér szavalt, aki Nyíri Krisztina: Ha felnövök! című versét adta elő. Ezt követően Szűcs Csaba alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

Megtelt a cigány közösségi ház rendezvénytermeMegtelt a cigány közösségi ház rendezvényterme

Az alpolgármester az esemény egyedülállóságával indította mondanivalóját. „Emléktábla-avatóra gyűltünk össze a holokauszt nemzetközi emléknapjának 80. évfordulója tiszteletére. De ez sokkal több, mint egy táblaavató. Magyarországon ez az első olyan alkalom, amikor a zsidó hitközösség és a cigány közösség együtt emlékezik, az ország számára is egyértelművé téve azt, hogy egy nemzet, egy nép vagyunk.” Szűcs Csaba sok más mellett kifejezte, hogy a 80 évvel ezelőtti borzalmaknak nem szabad megismétlődni és ez az emlékezés egyben emlékeztető arra.

Ritter Nándorné és Szűcs Csaba közösen gyújtották meg az asztali gyertyákatRitter Nándorné és Szűcs Csaba közösen gyújtották meg az asztali gyertyákat

Az alpolgármesteri beszéd után Ritter Nándorné a Kiskunhalasi Zsidóhitközség elnöke szólt a jelenlévőkhöz. „A mai megemlékezésünk figyelmeztetés, iránymutatás, tisztelgés és hála is egyben. Figyelmeztetés arra, hogy az ember kell tartás, kellő erkölcsi identitás nélkül kíméletlen gyilkossá válhat, az embertársaié és az egész emberiségévé.” Ritter Nándorné kijelentette, hogy a rendezvénynek emlékeznie és emlékeztetnie kell, hogy a borzalmaknak soha többé nem szabad, nem lehet megtörténnie. 

Az emlékezés, mint mondta tisztelgés mártírjaink előtt és hálaadás azokért, akik hazajöttek. A hitközség helyi vezetője azzal a kívánsággal zárta beszédét, hogy: „A mai emléktábla-avatásunk legyen az összefogás, a tenni-akarásunk szimbóluma, amely egy lépéssel közelebb visz minket ezen feladatok elvégzéséhez.”

A teljes cikk / IDE KATTINTVA olvasható el

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Mazsihisz podcast: Határon túl - Kárpátalja
Mazsihisz hírek
Kende-Vasa Irén kapta a Domán István-emléklapot
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a Tóráról
2024. Június 14. / 10:30

Jonathan Sacks rabbi a Tóráról