„Harcoljatok a gyűlölet ellen” – ma lett 100 éves Edgar Morin francia társadalomtudós

2021. Július 08. / 15:48


„Harcoljatok a gyűlölet ellen” – ma lett 100 éves Edgar Morin francia társadalomtudós

Ma is ugyanolyan naprakészen képes nyilatkozni a legkülönfélébb nemzetközi társadalmi, szociológiai és filozófiai kérdésekről, mint hetven évvel ezelőtt, amikor túl kritikus gondolkodásmódja miatt kizárta sorai közül a Francia Kommunista Párt. Isten éltesse Edgar Morint, a zsidó származású nagy francia szociológust, filozófust, aki ma töltötte be 100. életévét!


Edgar Morin szefárd zsidó családból származik: szülei a XX. század elején az akkor oszmán török fennhatóság alatt lévő Thesszaloniki városából vándoroltak ki a franciaországi Marseille-be, ahonnan később Párizsba költöztek. Edgar Morin már a francia fővárosban született meg 1921. július 8-án Edgar Nahoum néven, a második világháború éveit tehát már fiatal felnőttként éli meg. 

Miután a nácik megszállták Franciaországot, Morin a francia ellenálláshoz csatlakozik (ekkor veszi fel a Morin álnevet, ami később a hivatalos vezetékneve lesz, a szó magyarul mórt jelent). Húsz évesen, 1941-ben lép be a kommunista pártba, de túl kritikus a párt dogmáival szemben, így 1951-ben kizárják. 

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844.jpegMorint a 100. születésnapja alkalmából Ferenc pápa is köszöntötte (Fotó: Vatikán)

Filozófiai, szociológiai, történelmi, közgazdasági és jogi tanulmányokat folytat, e sokrétű érdeklődés vezeti a „komplex gondolkodás” elméletének kidolgozásához. Szoros munkakapcsolatban áll olyan szellemi nagyságokkal, mint Georges Friedmann és Roland Barthes, interdiszciplináris gondolkodásmódja pedig olyan tudományokra fejt ki jelentős hatást, mint a kibernetika, az információelmélet , a rendszerelmélet és kommunikácó. Nemzetközi elismerést szerzett a médiatudomány, a politológia, a szociológia, a vizuális antropológia különböző területein, az elmúlt években ennek köszönhetően összesen 21 egyetem tüntette ki díszdoktori címmel.

Hosszú élet van mögötte, sokat látott és sokat tapasztalt ember, aki a 100 születésnapja alkalmából a France Info kérésére adott nagyinterjújában meglehetősen borús képet fest korunról. Szerinte az emberiség nem látja világosan, hogy a szakadék felé menetel, ezért arra kéri a fiatalokat, hogy minden erejükkel harcoljanak a gyűlölet és a megvetés ellen.

Isten éltesse 120 évig!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek