Évforduló: 100 éves lenne Komlós Juci, a Szomszédok bölcs és derűs Lenke nénije

2019. Február 10. / 20:06


Évforduló: 100 éves lenne Komlós Juci, a Szomszédok bölcs és derűs Lenke nénije

A Szomszédokban mindenki sóhajtozott és panaszkodott, kivéve Lenke nénit és Taki bácsit, akik ugyan szintén panaszkodtak, de közben folyton jókedvűek voltak: azzal vigasztalták az országot, hogy ugyan van baj csőstül, de azért nem kell kétségbeesni.


A Szabadkán született Komlós Juci (80-90 évesen is Juci) fejcsóválva belemondta a végén, a tanulságlevonós részben a kamerába, hogy felment a tej ára megint, hogy a nyugdíjból nem lehet kijönni – és közben derűsen mosolygott. Komlós Juci arcberendezése valahogy olyan volt, hogy nem tudott nem mosolyogni akkor sem, amikor neheztelt. Mindent tudott a mesterségről, ura volt a mimikájának, de ezzel nem tudott mit kezdeni. Játszott egész életében és nagyon szeretett játszani – mitől ne mosolygott volna?

Három éves korában futott először keresztül a színpadon „egy gyönyörű kis ruhácskában”. Amikor idős asszonyként mesélte, még mindig felcsillant a szeme, még akkor is örült a kis ruhácskájának – nem tudott betelni élete első játékos boldogságával még a számára adatott hosszú élet, 92 év alatt sem.

A színpadra született: édesapja, Komlós Vilmos és édesanyja is komédiás volt. Talán Komlós Juci volt az utolsó igazi „amatőr” színész, aki otthon tanulta a csepűrágó mesterséget (nem járt három éves kori fellépése előtt főiskolára), aki vándorolt még a családjával kisgyerekként szerte az ország színházaiban, az éppen születésekor széteső Magyarország városaiban Szegedtől Marosvásárhelyig. A színház nem vált el az élettől egy percre sem, nem volt külön színház, amit tanulni kellett, mint a profiknál, játék és élet egy volt és egy maradt a pályáján.

Komédiás szülei, persze, azt akarták, hogy gépírónő legyen, úgyhogy gyorsan megnyert egy gyorsíró-versenyt, aztán ment Rózsahegyi Kálmán bácsi színiiskolájába: szülei remélték, hogy ő majd végre „eltanácsolja”. Csalódniuk kellett: már születésekor színésznő volt.

A színház volt a legigazibb közege (Hamlet Ophéiája, a Koldusopera Pollyja, Nyilas Misi), de azért foglalkoztatta a film (Aranyember, Rokonok) és igazán híressé természetesen a tévé tette: a Különös házasság, vagy a Mire megvénülünk tévéfilm-feldolgozása – a szocialista kultúrpolitika nagy klasszikus-adapátciói –, a Bors őrmester és persze, mindenekelőtt az évtizedes időskori jutalomjáték, a Szomszédok.

Amely nem ért véget a kilencvenes évekkel és nem ért véget még akkor sem, amikor Komlós Juci 2011-ben, 93. évében meghalt. Mém lett belőle, elképesztően népszerű mém, szinte minden nap kommentálja a facebookon Lenke néniként az aktuális eseményeket a Szomszédok forever (Mindörökké Szomszédok)-oldalon. Legutóbb, tegnapelőtt a Moszkva-téri óra és a budapesti olimpia és az olimpia összefüggéséhez szólt hozzá.

A legmosolygósabb magyar színésznő, aki nyolc éve távozott az eljövendő világba, már 100 éves lenne.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek