Egy rabbi a katonai diktatúra ellen: reformrabbit gyászol Brazília

2019. November 25. / 09:39


Egy rabbi a katonai diktatúra ellen: reformrabbit gyászol Brazília

Henry Sobel menekültként született 1944-ben Portugáliában belga és lengyel zsidók gyerekeként, az Egyesült Államokban nőtt fel, szerzett rabbidiplomát, Brazíliában kapott állást, ahol nemzeti hős, a diktatúra elleni harc ikonja lett. Nem az a dolgunk, hogy zsidóbbá, hanem hogy emberibbé tegyük a világot – ez volt a zsidóságot illető hitvallása. 


Elhunyt Henry Sobel, akivel tüdőrák végzett 75 éves korában, a katonai diktatúra első éveiben, 1970-ben kapott, fiatal, frissen végzett rabbiként állásajánlatot Brazíliából és úgy döntött, nem marad tovább az Egyesült Államokban, belevág a kalandba. Noha Portugáliában született – a mamája és a papája Hitler elől menekültek éppen Amerika, a másik, világi Ígéret Földje felé – portugál kiejtése mindvégig karakteresen amerikai volt, majdnem 50 évvel megérkezése után is, az utolsó pillanatig. A munkája egy Sao Paulo-i reformközösség felvirágoztatása volt, amely ma – nem kis részben az ő tevékenységének is köszönhetően – a kontinens legnagyobb közössége, a legnagyobb egész Latin-Amerikában, 2000 család vallási, szellemi otthona.

Vladimir Herzognak, a rabbi élete egyik legfontosabb szereplőjének is európai, horvát zsidók voltak a felmenői. Újságíró volt, író, oktató, szeretett fényképezni és a baloldali ellenállás kommunista meggyőződésű tagja volt, akit a diktatúra erőszakszervezetei halálra kínoztak 1975-ben. A halála hivatalosan öngyilkosság volt, az igazságot tudta mindenki, csak nem volt tanácsos beszélni róla. A barátai által horvát becenevén, Vladóként emlegetett, 38 éves férfi a zsidó temető öngyilkosok számára fenntartott, elkerített részében kellett volna, hogy pihenjen, Henry Sobel azonban nem volt hajlandó együttműködni a hazugságban és visszautasította, hogy ott temesse el. Az, hogy a rabbi nyíltan szembeszállt a diktatúrával, nem csak neki jelentett súlyos kockázatot és komoly elismerést is, de hozzájárult ahhoz is, hogy a gyilkosság következtében meginduljon a lassú, bő évtizeden át tartó demokratizáció folyamata. Részévé vált Brazília történetének.

Részben ez a megbecsülés tette számára lehetővé, hogy szoros kapcsolatokra tegyen szert keresztény egyházi vezetőkkel, többek között II. János Pál pápával, de fogadta Mahatma Gandhi és Mihail Gorbacsov is. A keresztény-zsidó vallásközi kapcsolatokért, erősítésükért mindent kész volt megtenni. Rabbiként azt vallotta, és mondása amolyan progresszív zsidó szállóigévé is vált, hogy a zsidók feladata nem az, hogy zsidóbbá, hanem hogy emberibbé tegyék a világot.

A rabbi halálát egész Brazília meggyászolta, Izrael tiszteletbeli konzulja is kifejezte nagyrabecsülését egy kivételes reformrabbi iránt.

A szabadság iránti vonzalomra, a másokkal szolidáris bátorságra ma sincs kevesebb igény, mint amennyi 1975-ben mutatkozott. Legyen áldás Henry Sobel rabbi emléke. 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
15 legtöbbet instázott zsinagóga
2020. Június 29. / 11:54

15 legtöbbet instázott zsinagóga

Megemlékezések
„Nem volt más bűnük, csak a származásuk"
Zsidó világ
Felújítják és bővítik a velencei Zsidó Múzeumot

Kommentek