110 éve született Karády Katalin, a Végzet Asszonya, a Világ Igazainak egyike

2020. December 08. / 16:00


110 éve született Karády Katalin, a Végzet Asszonya, a Világ Igazainak egyike

Ma száztíz éve született Karády Katalin, a Végzet Asszonya, a Világ igazainak egyike, a harmincas-negyvenes évek egyik legkedveltebb filmszínésznője, énekesnője. Harminc éve, 1990. február 7-én hunyt el New Yorkban. 

Nagyon mélyről ért nagyon magasra: éveken át tartotta az ujja köré csavarva egész Magyarországot, azután, a holokauszt idején gyermekmentő hőssé, majd mellőzötté és száműzötté vált alig 40 évesen. „Engem is csak égve dobtak el” – énekelte meg már előre. Tizennégy évvel halála utána Jad Vasem a Világ Igazai közé emelte. 

karadykatalin-30-eve-hunytel.jpg

A külvárosi szegénység legmélyén látta volna meg a napvilágot, ha az éltető napvilág látszott volna a sötét nyomorúságának abból a mélységéből, ahová – maradjunk ennyiben – megszületett: egy hét gyermekes kőbányai munkáscsaládba. 

Cipészmester apja rendszeresen, kegyetlenül verte gyermekeit. Ebből a környezetből került ki néhány évre egy szociális akció keretében Svájcba és tanult ízlést és modort, öltözködési és viselkedésbeli eleganciát egy lányiskolában, hogy aztán mindezzel ismét a pesti külvárosok lenyűgözött népe előtt tündököljön, furcsa, kissé férfiasan erős, zavarba ejtő szépségként. Sokáig úgy tűnt, hogy nem nyílik számára sem kiút abból a világból, amelybe a gólya hozta. 

Apja halála után hozzáment egy nála 30 évvel idősebb hivatalnokhoz és itt véget is érhetett volna az ő története is, ahogy annyi boldogabb életről álmodó, boldogtalan lány és asszony története a korszak Magyarországán: nem így lett. Három év múlva elváltak, Karády pedig nem sokkal később színésznek kezdett tanulni és szinte üldözte a szerencse: egy kis csehó énekeseként fedezte fel egy vonzó filmcsillagokra vadászó újságíró, Egyed Zoltán, ő nevezte el a kőbányai Krenczler-lányt Karádynak és ez a név új fejezetet nyitott nemsokára a magyar játékfilm történetében. 

A Halálos Tavasz megbabonázta az országot: Karády onnantól kezdve évekig a Végzet Titokzatos és félelmetes asszonya lett, díva, divatdiktátor és sztár a szó legmodernebb értelmében. Életét rejtélyek lengték körül, legendák kaptak szárnyra róla: férfibolond vagy leszbikus, utcalány és királynő volt egyszerre a legendákban. Az ő mély és delejező hangja búgott keresztül-kasul a magyar rónán, megjelenése mellett leginkább ezzel a hanggal hódított. Filmes fellépése forradalom volt: egy szabálytalanul szép nőideál diadalmas bevonulása a magyar közízlésbe. 

Mivel Horthy Miklós kémfőnöke, Újszászy István barátnője volt, Magyarország náci megszállása után filmjét levették műsorról, dalait elnémították a rádióban, majd letartóztatták, megverték, megkínozták a Gestapo emberei: azzal vádolták, hogy a szövetségesek kéme. Újszászyt soha többé nem látta viszont. 

A háború utolsó hónapjaiban, a nyilas uralom alatt, a testileg-lelkileg összetört és még mindig 35 alatti színésznő gyorsan összeszedte magát: dolga volt, zsidó kisgyerekeket kellett megmentenie. A nyilasokat lefizette, hogy elengedjék a gyerekeket, akikről a háború végéig gondoskodott. 

A háború után elénekelt még pár orosz dalt (például a híres Katyusát), de már úgy tekintettek rá, mint aki végérvényesen egy lezárul időszakhoz, a Horthy-kurzushoz tartozik. Lassanként eltűnt a vászonról és a színpadról, aztán végül a sztálinizmus rémuralma alá került országból is kicsempészték 1951 elején. Hazátlanná válva bejárta a világot, még Dél-Amerikába is elvetődött, hogy végül New Yorkban nyisson kalapszalont: ez, a kalapok jelentették a folytonosságot régi és olyan megejtően rövid díva-életével. Édesanyja itthon már korán belehalt a disszidálása utáni zaklatásokba. 

Neve a nyilvánosságban hosszú ideig nemigen fordult elő, emlékét azonban nem törölte el a múló idő és ő sem felejtett: amikor a 70. születésnapján, 1980-ban már hívták volna, törhetetlen eleganciájával csak egy kalapot küldött maga helyett a létező szocialista Magyarországnak, jelezve, hogy ő továbbra is maradt, aki volt. Haló poraiban viszont hazatért, szimbolikus módon a rendszerváltás folyamatának kellős közepén, néhány hónappal az első szabad választásokat megelőzően ravatalozták fel a Bazilikában. 

Halála után 14 évvel aztán Jeruzsálemben is örökké tartó otthonra lelt A Világ Igazai között, a zsidó kisgyerekek megmentéséért és azért, mert segített G. Dénes Györgynek, Zsütinek életben maradni. Hogy a korszak romantikus filmjei mennyit érnek, azon lehet vitatkozni, az viszont biztos, hogy Karády Katalin örökké fog élni és nem kizárólag búgó hangú dívaként, hanem a megóvott gyerekek generációkon átöröklődő életében: minden lesznek közöttünk olyanok, akik neki köszönhetik, hogy megszülethettek. Mélyről jött és mélyre hullott, de a lényeget illetően semmit sem változott mindeközben. Valóban egyike volt az Igazaknak. 

Legyen áldás az emléke. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Önmagát bünteti, aki bojkottál
2021. Augusztus 02. / 15:54

Önmagát bünteti, aki bojkottál

Izrael
Silló Sándor: Victoria Hanna, hangok, hozsánna

Kommentek