Vasárnap este beköszönt az 5773. zsinagógai esztendő

2012. Szeptember 12. / 13:33


Vasárnap este beköszönt az 5773. zsinagógai esztendő

Verő Tamás rabbi


Vasárnap este beköszönt a zsidó újév, héberül ros hásáná, ekkor kezdődik a zsinagógai 5773. esztendő.Az újév a világ és az ember teremtésének évfordulója, "amikor az ember teremtett voltára és Istentől való függőségére is emlékezünk". A Föld valamennyi országában 48 órán keresztül a világ megalkotásának születésnapját ünnepelik ekkor a zsidó emberek.

A ros hásáná kifejezés szó szerint azt jelenti: az év feje. Az ünnepet többek között a kürtharsogás napjának is szokták nevezni, mert ilyenkor száz alkalommal szólalnak meg a zsinagógákban a sófárt, a kosszarvból készített kürtöt. Ezzel arra emlékezünk, hogy Ábrahámot, a zsidóság ősatyját azzal tette próbára Isten, hogy elsőszülött fiának feláldozását kérte tőle, de végül ezt nem kellett teljesítenie.

Az újévet az ítélet napjának is szokták nevezni, mert ilyenkor mindenki rákerül az "isteni mérlegre", és "az Örökkévaló eldönti, hogy az elmúlt esztendőben cselekedetei többségében jók vagy rosszak voltak".

A zsinagógákban a függönyöket, a tóratakarókat, a terítőket újévkor a fehér szín jellemzi, és a férfiak fehér kipát (fejfedőt) tesznek a fejükre, jelezve, hogy "lelkünk is megtisztulva várja a nagy napot". Ez a számvetés, az önvizsgálat, az ima időszaka, amikor a hagyomány szerint minden élőlény elvonul Isten előtt, aki megítéli őket a következő esztendőre.

Az ünnepnap délutánján vízpartra sétálunk, és zsebeiket kifordítják a zsidó emberek, ezzel képletesen megszabadulnak bűneiktől, és morzsákat szórnak a halaknak, hogy azok "elvigyék magukkal a rossz cselekedeteiket". Újévkor almát, mézet, valamint kerek kalácsot (barheszt) esznek, hogy "a ránk köszöntő év is édes, örömteli legyen".

A kerek kaláccsal a teljességet fejezzük ki, remélve, hogy a következő év kerek és teljes lesz mindannyiuk számára.

A ros hásáná után tíz nappal következik egy másik nagyon fontos zsidó ünnep, a jóm kippúr, a megtérés, a böjt, és egyben az engesztelés napja.

A ros hásáná és a jóm kippúr közötti tíz napot bűnbánó időszaknak is nevezzük, amikor mindennap különleges bűnbánó imákat kell mondanunk. A jóm kippúr fő célja, hogy megtérésre hívja az embereket, ezért az ünnepet megelőző este "minden átgondolatlanul tett fogadalom feloldásáért imát kell mondani, hogy a következő év tiszta lappal indulhasson".

A böjt olyan szigorú, hogy a száj megnedvesítése is tilos, ám azok, akik öregek, kisbabát várnak, vagy akiknek orvosuk megtiltotta a böjtöt, kötelező enniük és inniuk. A gyerekek csak pár órás böjtöt tartanak, a nagykorúak (tizenkét év feletti lányok, tizenhárom év feletti fiúk) közül az egészségeseknek kötelező a teljes böjt. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Izraeli katonák tűzharcban megöltek két palesztin fegyverest
Zsidó világ
A MAZSÖK meghirdette a 2023-as pályázati forrásait
Megemlékezések
Egy magyar zsidó nő volt a magyar sport első világbajnoka