Új fejlesztésű gyorsteszteket kapott  adományként a magyar zsidó közösség

2020. December 27. / 12:47


Új fejlesztésű gyorsteszteket kapott  adományként a magyar zsidó közösség

A magyar holokauszttúlélők, a Szeretetkórházban fekvő betegek, valamint ezen intézmények dolgozóinak ajánlott fel 100 darab új fejlesztésű gyorstesztet Európa egyik vezető tesztgyártója. Az olasz cég kizárólagos magyarországi képviselője elmondta: a teszt a módszer tökéletesítését követően még egyszerűbb és könnyebb mintavételt tesz lehetővé.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)  a vírus magyarországi megjelenése óta kitüntetett figyelmet szentel a hitközségi intézményekben dolgozók szűrésére, hiszen a koronavírus elleni harc egyik fontos fegyvere a tesztelés. A világ tesztgyártói igyekeznek egyre pontosabb mérési technikákat alkalmazni és egyre gyorsabb, jobb eredményeket elérni.

A jelenlegi tesztelési metódusok kellemetlen velejárója, hogy az orr vagy a garat tájékáról kell mintát venni, ám a közelmúltban született egy olyan fejlesztés, amelynek révén ez a kellemetlen beavatkozás elkerülhető. Európa egyik vezető tesztgyártójának legújabb fejlesztése nyálmintából tudja kimutatni a vírust.

A szóban forgó olasz cég kizárólagos magyarországi képviselője, Barta Judit a tesztfázisban lévő módszerről elmondta: „reményeink szerint a teszt a módszer tökéletesítését követően még egyszerűbb és könnyebb mintavételt tesz lehetővé mind a kórházban, otthonokban ellátott időseknél és mindannyiunk számára is”. 

Hozzátette: „nagy örömömre szolgál, hogy Európában Olaszországon kívül egyedül Magyarország, ezáltal pedig a zsidó közösség kapott lehetőséget a legújabb, pontos és egyszerűen használható gyorsteszt kipróbálására”.

Az olasz partner 100 darab tesztet biztosított, amelyet Barta Judit a holokauszttúlélők, a Szeretetkórházban fekvő betegek, illetve ezen intézmények dolgozóinak ajánlott fel. Mint fogalmazptt: „a holokauszt poklait megjárt nagyszüleim és elpusztított családtagjaim emléke miatt egyértelmű volt, hogy hova kerüljenek, hol segítsenek ezek a tesztek elsőként. Am Israel Hay!”

test-covid-saliva-1024x765.jpg

Habár a koronavírus-járvány megjelenése nem várt kihívások elé állította az egész világot, a különböző válsághelyzetek megelőzésére és megoldására előzetesen kidolgozott protokoll-rendszerek nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a krízis kezelésében. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a közösség fizikai fenyegetettsége okán rendelkezik a váratlan helyzetek leküzdésére való protokollal és krízismenedzsmenttel, amelyeket a Szövetség a pandémia megjelenésekor azonnal aktivált. 

A zsidó közösség tagjai közül sokan azonnali segítséget ajánlottak a Mazsihisz-BZSH szervezeteinek: volt, aki szabadidejét ajánlotta fel, mások a védőfelszerelések vagy tesztek beszerzésében tudtak segítséget nyújtani. Különösen fontos volt ez a tavaszi időszakban, amikor nagyon nehéz volt a megfelelő maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőfolyadékokat, teszteket stb. beszerezni. Ezen segítségek, nagylelkű felajánlások sorába tartozik az olasz cég hazai képviselőjének adománya is, amelyet zsidó közösségünk nevében hálásan köszönünk. 

(Címlapkép: ScreenItalia.it)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek