Ronald S. Lauder: Ki áll a keresztények mellett?

2014. Augusztus 21. / 11:49


Ronald S. Lauder: Ki áll a keresztények mellett?

New York Times / Mazsihisz


Miért nem szól a világ egy szót sem, amikor keresztényeket mészárolnak le a Közel-Keleten és Afrikában? Európában és az USA-ban tüntetnek a Hamasz terrorista szervezet által élő pajzsként használt palesztinok tragikus halála miatt.Az ENSZ elvakult dühvel vizsgálja Izraelt, miközben a zsidó állam a Hamasz terrorszervezettől védi magát. Mindeközben, több ezer keresztény legyilkolását viszonylagos érdektelenség övezi.

A Közel-Keletről és Közép-Afrikából évszázadok óta békében élő keresztény közösségek tűnnek el. A Boko Haram terrorista csoport csak az idén több száz keresztényt rabolt el és gyilkolt meg, feldúlták a többségében keresztények lakta északkelet-nigériai várost, Gwozát. Félmillió keresztény arabot űztek el Szíriából az immáron három éve dúló polgárháborúban. Keresztényeket üldöznek és ölnek meg Libanontól Szudánig.

A történészek jelen korszakot vizsgálva feltehetik maguknak a kérdést, mi ütött az emberekbe. Néhány újságíró saját szemével győződött meg arról Irakban, miféle náci módszerekkel operáló terror folyik az országban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szinte egy szót sem szól. A világ vezetői más dolgokkal vannak elfoglalva 2014 nyarán. Nem indul flottilla Szíriába vagy Irakba, hírességek és öregedő rocksztárok sem igen törődnek azzal, hogy keresztényeket mészárolnak le a világban; vajon miért nem vetik be a közösségi hálón lévő kapcsolataikat?

Obama elnöknek légicsapásokat kellene elrendelnie, hogy több tízezer jazidit mentsenek meg. Az ősi vallásukhoz ragaszkodó, Észak-Irak hegységeiben rekedt jazidi kisebbséget szunnita muszlim milíciák üldözik. A légicsapások azonban sajnos nem tudják megfékezni ezt a groteszk terrorizmust.

Az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) nem csupán dzsihadista csoportok laza szövetsége, hanem valódi katonai erő, amely Irak nagy részét sikeres üzleti modellel vette uralma alá: ellenségeiket hidegvérrel legyilkolják. A szervezet bankokra, ékszerboltokra és olajkészletre tette rá a kezét, a zsarolás régimódi eszközeit alkalmazva, így váltak a világ talán leggazdagabb iszlám terrorcsoportjává. A legborzalmasabb viszont a mindent felülmúló közel-keleti vérontás. A halál ott leselkedik a síitákra, kurdokra, keresztényekre.

„Gyermekeket fejeztek le, majd botokra tűzték a fejeket”, nyilatkozta a CNN-nek a káld-amerikai üzletember, Mark Arabo. A Mosul-parkban „több gyermeket fejeztek le, anyákat erőszakoltak és öltek meg, apákat akasztottak fel”.

A héten 200.000 örmény menekült el ősi szülőföldjéről, Ninivéből. Moszult is elhagyták már.

Az ISIS-szel szembeni általános érdektelenség, a keresztények tömegmészárlása és az Izraellel szembeni halálos gyűlölet nem csupán elfogathatatlan, hanem egyenesen felháborító és érthetetlen.

Júniusban Budapesten jártam. Több ezer keresztény előtt tartott beszédemben ünnepélyes ígéretet tettem arra, hogy nem fogom csendben tűrni, hogy Európában és a Közel-Keleten az antiszemitizmus egyre nagyobb fenyegetést jelent, de ugyanúgy nem megyek el szó nélkül a keresztények szenvedései mellett. A történelemben éppen fordítva, a zsidóság volt legtöbbször az üldözött kisebbség. Izrael azonban az elsők közt volt, amely megsegítette a dél-szudáni keresztényeket. A keresztények nyíltan gyakorolhatják vallásukat Izraelben, ellentétben a Közel-Kelet legtöbb országával.

A zsidók és keresztények közötti kapcsolat nyilvánvaló. Egymással sokkal több közös értékben osztozunk, mint más vallásokkal. Ugyanazt a bibliát olvassuk, erkölcsi és etikai alapjaink is közösek. Jelenleg azonban sajnos közös szenvedést is ki kell állnunk: keresztényeknek a hitük miatt kell meghalniuk. Mert védtelenek és mert a világ közömbös a szenvedéseik iránt.

Az embereknek össze kell fogniuk, közösen kell megfékeznünk az erőszakhullámot. Már nem vagyunk gyengék. Jelen sorokat a világ legerősebb katonai hatalmának állampolgáraként írom. Jelen sorok írója egy zsidó vezető, aki törődik keresztény testvéreivel.

A zsidó nép sajnos pontosan tudja, mi történik, amikor a világ csak hallgat. A halál tombolását meg kell állítani.

A szerző, a Zsidó Világkongresszus elnöke

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek