Pszichológiai segítség és lelki támogatás vírushelyzetben

2020. November 06. / 12:45


Pszichológiai segítség és lelki támogatás vírushelyzetben

Szerző: Kácsor Zsolt

A személyi- és eszközállományt tekintve mennyire készültünk fel a tavaszihoz hasonló, esetleges lezárásra? Van-e elegendő védőfelszerelés? Szükség lesz-e még önkéntesekre a zsidó közösség rászorulói számára? Miért indul el a hitközség pszichológiai segítségnyújtása? Minderről Rádi Angélát, a Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentjének tagját kérdeztük.


– Hogyan zajlik egy krízismenedzsment ülés?

– A krízismenedzsment hetente tart online megbeszéléseket a ZOOM-on keresztül, mivel személyesen nem találkozhatunk biztonsági okokból. Ilyenkor átbeszéljük az aktuális tennivalókat, s azt, hogy a közeli napokban mi várható, mire kell készülnünk. A krízismenedzsment egy szakmai stáb orvosokkal, biztonságiakkal, pszichológusokkal, más szakemberekkel, a megbeszéléseken mindenki a saját szakterületével kapcsolatos tudnivalókat osztja meg a többiekkel.

– Védőfelszerelés van elegendő?

– Igen, a raktárainkat már korábban feltöltöttük, a fogyóeszközöket pedig folyamatosan utánrendeljük. Korlátozott számban ugyan, de természetesen vannak vírustesztjeink is, ha tehát sürgősen tesztelni kell, meg tudjuk oldani.

– Az előbb volt egy félmondata, amelyben úgy fogalmazott, hogy a krízismenedzsment ülésein át szokták beszélni, hogy mi várható. Mit mondanak a szakemberek, mire készüljünk, lesz teljes lezárás?

– Mivel a helyzet napról-napra, sőt, óráról-órára változik, nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni. Mindenesetre a tavaszi lezárásból remélhetőleg mindenki sokat tanult, és ezeket a tapasztalatokat figyelembe fogják venni, ha netán megint teljes lezárásra kerülne sor. Az nem sok jót jelez előre, hogy a mostani helyzet nagyon nehéz, tekintettel például arra, hogy a Szeretetkórházban és az oktatási intézményeinkben is megjelent a fertőzés.

– Lesz-e szükség újabb önkéntesekre?

– Egyelőre szerencsére nem, mert az idén hozzánk jelentkezett önkéntesek jelentős része jelezte, hogy folytatni szeretné a munkát. Ráadásul sokan élnek az online bevásárlás lehetőségével, amivel az élelmiszerek házhozszállítása megoldható.

– Ha valaki segítségre szorul, hogyan veheti fel önökkel a kapcsolatot?

– Működik a krízisvonalunk, a száma + 36-30-541-8771. Ha a vírushelyzettel kapcsolatban információkra van szükségük, akkor ezen hívhatnak minket. Lényeges, hogy hétfőtől, azaz november 9-től elindul a pszichológusi segítségnyújtás is, aminek nagyon nagy jelentősége van. Azt látjuk, hogy az embereknek komoly lelki megerősítésre van szükségük, hiszen hosszú hónapok óta nincs közösségi élet, zárva vannak a zsinagógák, nincsenek rendezvények, a közösség emiatt deprimált. Reméljük, hogy a pszicho-vonal révén valamelyest segíthetünk a feszültségek oldásában, a lelkisegély telefonszáma: +36-30-754 3210.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Varga Judit: Lelkünkben 600 ezer gyertya gyúl lángra
Megemlékezések
Törőcsik Mari halálára: örökbérlet a színházban

Kommentek