Nemzetközi motoros túra Herzl Tivadar nyomában

2018. Június 05. / 22:09


Nemzetközi motoros túra Herzl Tivadar nyomában

Hat motor, egy autó, tizenegy résztvevő, kilenc ország, és négyezer-hétszáz kilométer tizenöt nap alatt – számokban így írható le az a különleges motoros körutazás, amelynek keretében egy csapat vállalkozó szellemű ember útra kel Magyarországról, hogy meglátogassa Herzl Tivadar életének főbb állomásait.


A túrával kapcsolatban az utazás főszervezője, Horváth József, az újbudai Bét Sálom közösség világi elnöke elmondta: június 10 és június 24 között Budapestről indulva tesznek egy körutazást Bécs, Bázel, Genf, Párizs, Brüsszel, Antwerpen, Köln, Berlin és Karlovy Vary érintésével. A túrával az idén 70 éves Izrael, továbbá Herzl Tivadar emléke előtt tisztelegnek, hiszen neki, a nagy magyar álmodónak köszönhető a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országának megalapítása.

Horváth József az utazás Herzl Tivadarral kapcsolatos állomásairól elmondta: Herzl Budapesten született, majd a húszas éveitől Bécsben élt, később Párizsban volt tudósító. A francia fővárosban, az 1890-es évekbeli Dreyfus-per során döbbent rá arra, hogy a zsidók számára nélkülözhetetlen a közjogilag elismert zsidó nemzeti haza létrehozása. Megírta híres könyvét a „Zsidó állam” címmel és ezzel kezdetét vette Izrael állam létrejöttének folyamata. Herzl 1897-ben; az első cionista világkongresszus után ezt írta naplójába: „Bázelben megalapítottam a zsidók országát, s ha most még nevet is ezen valaki, várjatok öt vagy legfeljebb ötven évig, és meglátjátok.” És valóban, 50 évvel később, 1947-ben az Egyesült Nemzetek támogatásáról biztosította Izrael Állam létrejöttét, amely 1948. májusában meg is alakult.

A Herzl-túra résztvevőiről Horváth József kifejtette: a csapat minden minden szempontból sokszínű, hiszen vannak benne férfiak és nők, vallásos és a hagyományokat kevésbé tartó zsidók, keresztények és ateisták, budapestiek és vidékiek. A körutazás legfiatalabb résztvevője 23 éves, míg a legidősebb idén lesz nyolcvan 80 éves – ő a budapesti gettóban élte túl a Holokausztot. A két hetes útról 25 perces dokumentumfilmet készít az ATV stábja.

Ahogyan a 2017-es túrán (erről lásd keretes írásunkat), úgy az idei utazáson is rendezvényeket szerveznek az útvonal egyes állomásain, és nagykövetekkel, parlamenti képviselőkkel, Európai Uniós vezetőkkel, valamint zsidó közösségi vezetőkkel találkoznak. Horváth József kiemelte: magukkal viszik a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrejött, „Közép-európai zsinagógák” című, Klein Rudolf művészettörténész által készített kiállítás anyagát és ahol lehet, kiállítják. Bécsben a helyi zsidó közösség által szervezett utcafesztiválon vesznek részt a Judenplatz-on, míg Bázelben az első és a második Cionista Világkongresszus helyszínén (Stadtcasino) tartanak megemlékezést a helyi zsidó közösséggel. Genfben három zsidó közösség (Chabad Lubavits, ortodox, reform) közösen ad a csapat tiszteletére gálavacsorát, amelynek díszvendége lesz Aviva Raz Shechter izraeli nagykövet és Horváth Zsuzsanna, a svájci magyar nagykövet-asszony. Párizsban a Beaugrenelle zsinagógában tesznek látogatást, és a tervek szerint Párizs 3. kerületi polgármesterével közösen tartanak megemlékezést a Herzl emlékműnél. Brüsszelben az Európai Parlament antiszemitizmussal foglalkozó munkacsoportjának (European Parliament Working Group on Antisemitism) néhány tagjával és a zsidó diákok nemzetközi szervezetének (European Union of Jewish Students) igazgatójával lesz megbeszélésük, míg Kölnben a TUS Makkabi Köln és a Roonstrasse zsinagóga közösen fogadja a túrázókat, az eseményen részt vesz Szegner Balázs főkonzul és Horváth Erika konzul a düsseldorfi konzulátusról. Berlinben az izraeli nagykövetség ad fogadást a tiszteletükre, ahol Jeremy Issacharoff nagykövettel találkoznak.

K. Zs.

Az idei Herzl-túra nem előzmény nélküli: 2017 nyarán néhány elkötelezett motoros összefogott, és Londonból Európán keresztül Jeruzsálembe motorozott egy szolidaritási túra keretében. Az utazással arra hívták föl a figyelmet, hogy ne maradjanak közömbösek az Európát, az Egyesült Államokat és Izraelt is sújtó terrorizmussal szemben, hiszen a terrorizmus célpontja mindenki, aki szereti az életet, a szabadságot és a demokráciát. A tavalyi résztvevői megemlékeztek az 1867-ben a magyar parlament által elfogadott egyenjogúsításáról szóló törvényről, az 1897-es első cionista világkongresszusról, valamint az 1917-es Balfour nyilatkozatról, amely az Izrael állam megalapításához vezető út első jogi lépése volt.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Anyák – a Biblia asszonyai egy új izraeli operában
Kultúra
Megnyitotta kapuit a Gólem Központ
2021. Október 25. / 12:56

Megnyitotta kapuit a Gólem Központ

Kommentek