Mazsihisz-BZSH: Két hét múlva nyithatnak a budapesti zsinagógák is

2020. Május 21. / 16:23


Mazsihisz-BZSH: Két hét múlva nyithatnak a budapesti zsinagógák is

A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsment vezetése azt a döntés hozta, hogy – a kellő egészségügyi biztonsági óvintézkedések betartásával – a budapesti zsinagógák 2020. június 5-től, péntektől megnyithatnak hittestvéreink számára. Istentiszteleteket, imákat lehet tartani, a közös étkezés (kiddus) azonban egyelőre nem engedélyezett. A szükséges egészségügyi, biztonsági szabályokról minden zsinagógai körzet pontos írásbeli tájékoztatást kap. 


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közös krízismenedzsment csoportjának tájékoztatása szerint a budapesti zsinagógák megnyitásának tervezett és javasolt időpontja: 2020. június 5., péntek. A Sávuot előtt (idén május 30-án) esedékes mázkir istentiszteleteket Budapesten csak szabadtéren lehet megtartani, a vidéki hittestvéreink azonban már május 28-tól részt vehetnek beltéri istentiszteleteken. 

A következő két hétben minden zsinagógai körzetben ki kell jelölni egy egészségügyi biztonsági megbízottat, aki a zsinagógákban felel a rendelkezések betartásáért és a beléptetés jogát gyakorolja – a hitéleti rendezvényeket ugyanis egyelőre csak hittestvéreink látogathatják előzetes jelentkezés alapján, korlátozott számban. Az imákon legfeljebb annyian vehetnek részt, ahányan a védőtávolságok figyelembevételével biztonságosan elférnek: ez a szám jellemzően az összes rendszeresen használt ülőhely egynegyede. A közös étkezés (kiddus) egyelőre nem engedélyezett. Az továbbra sem javasolt, hogy a közösségi hitéletben részt vegyenek a fertőzésre fokozottan érzékeny hittestvéreink (krónikus betegek, legyengült immunrendszerű személyek).

A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentjének tájékoztatása szerint az országos rendelkezéseknek megfelelően változik a nevelési-oktatási intézmények munkarendje is, ami a közösségeink létesítményeire is vonatkozik. 

Június 2-tól normál munkarendben folyik majd a munka a Benjamin óvodában és iskoláinkban. A szülőknek az eddig kötelező munkáltatói igazolást a továbbiakban már nem szükséges bemutatniuk, azonban a gyermekek csak orvosi igazolással látogathatják az intézményeket.

A szükséges egészségügyi, higiéniai és biztonsági rendelkezésekről, a betartandó protokollról a következő napokban minden zsinagógai körzet pontos írásbeli tájékoztatást kap. A krízismenedzsment a közösségünk biztonsága érdekében kéri a rendelkezések szigorú betartását és betartatását. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek