Mai születésnapos: Selma Lagerlöf, a Nils Holgersson írója, bátor zsidómentő

2017. November 20. / 13:17


Mai születésnapos: Selma Lagerlöf, a Nils Holgersson írója, bátor zsidómentő

Ő az első nő, aki irodalmi Nobel-díjat kap és neki köszönheti az életét a holokauszt irodalmának első Nobel-díjasa, Nelly Sachs költő is és még sokan mások. Élete szerelmével élt Jeruzsálemben is és még a Nils Holgersson előtt könyvet is írt róla, amely egy időben a cionizmus fontos művévé vált.


Elszegényedett családból származó tanítónő volt, aki, úgymond, verselgetett, megjelentették az újságok és nyert egy díjat is, amikor tíz év tanítás után elszánta magát, hogy ezentúl csak írással kísérel meg foglalkozni. Jó döntés volt, hallatlanul népszerű szerző vált belőle aránylag rövid idő alatt. Minden sikerült neki, csak éppen nagyon magányos volt. Ezért volt fontos neki, amikor társra talált egy kollégájában, zsidó származású író szerelmével járta be a Közel-Keletet és hosszú időt töltött a korai cionizmus idején Jeruzsálemben, könyvet is írt később erről a boldog időszakról a svéd keresztény kolónia életére koncentrálva. A romantikus regény nagyon népszerű volt Svédországban és annak ellenére, hogy nem a zsidó telepesekről szólt, lefordították héberre is a Jeruzsálem című munkát és cionista klasszikussá vált. Az életmű következő részében született aztán meg a Nils Holgersson csodálatos utazása és ezt követte Selma Lagerlöf Nobel-díja, többek között a Jeruzsálem elismeréseként is.

Zsidó szerelme talán a legfontosabb ember lehetett Lagerlöf magányos életében és meghatározta későbbi vonzódásait is, bár élete utolsó két évtizedében már nem voltak együtt, Spohie Elkan jóval korábban meghalt nála.

A nácizmus terjeszkedése, háborúra készülődése idején az ő emléke is erősítette elhatározását, hogy minél többeket kimentsen Hitler Németországából. Köztük a barátját, Nelly Sachs írónőt, aki Svédországban élhette át a háborút az édesanyjával Selma Lagerlöf közbenjárására. Életben maradt és később a holokauszt költőjeként ő is megkapta a Nobel-díjat, az utolsó géppel érkezett meg Svédországba, még épp időben és ott élte le hátralévő életét, barátja, Lagerlöf nélkül, aki letelepedése után nem sokkal, 1940-ben meghalt Könyvei bevételeiből a nácik elől menekülők segítését támogatta utolsó szakaszában életének.

Mindez jusson eszükbe majd, amikor újra leadja a Nils Holgersson-t a TV. Selma Lagerlöf ma lenne 159 éves!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Tüzek, tragédia, ünnepek Izraelben
2021. Május 06. / 11:12

Tüzek, tragédia, ünnepek Izraelben

Kultúra
A hét műtárgya: A jó cenzor engedélye
2021. Április 23. / 12:28

A hét műtárgya: A jó cenzor engedélye

Kommentek