Mai születésnapos: Hegedűs D. Géza színész, a magyar zsidóság szószólója

2017. Május 07. / 21:04


Mai születésnapos: Hegedűs D. Géza színész, a magyar zsidóság szószólója

Ungvári Tamás volt egyik meghatározó főiskolai tanára, Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházba, ahol 40 éve játszik és nincs alkalom, hogy ha zsidó szervezet hívja bárhová, akkor ne jönne. A legutóbbi felújítás során a Vígben végre ő volt a Hegedűs a háztetőn Reb Tevjéje is Reviczky Gáborral párban. Ma már ő a Színművészeti rektorhelyettese.


Annak, aki látja – és mind láttuk már rengeteg alkalommal – az a benyomása keletkezik, hogy semmire nem tud nemet mondani, hogy mindenkinek a szívén viseli a sorsát. Mindig csupa mosoly és kedvesség, nincs olyan ellenszenves szerep, amelyben ne volna rokonszenves. Szerelmes a színházba és ez a szerelem az első volt az életében. Édesapja lelkes, érdeklődő színházrajongó pedagógus Ibrányban, a település első moziját a nagyapja építette. Olvasott, figyelt és színpadra vágyott egész életében.

Büszkén vallja magát a Rabbiklépző egyik idős mestere, Ungvári Tamás tanítványának, ő mutatott utat neki színinövendékként szakmai kérdésekben és ő nyitotta meg számára a világot: mindezt onnan tudjuk, hogy Ungvári 85. születésnapján a Szombatban megvallotta.

Végigcsinált a színházával, a Víggel immár négy évtizedet és már réges-régen a legfontosabb magyar színészek egyike. Minden lehetősége megvolt, hogy elkényelmesedjen, hogy megnyugodjon, hogy rutinból csinálja, de a szerelme, amely soha nem múlt el, nem hagyta. Ugyanolyan szenvedélyes a színpadi jelenléte ma is, 64 évesen, mint a kezdet kezdetén. Mert erről a pályáról nem lehet nyugdíjba menni.

Ott volt a színház nagy szerzőinek darabjaiban Dérytől Fejesen át Spiró Györgyig, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról volt az első, beugró fellépése itt. Aztán, 35 évvel később, megszámlálhatatlanul sok szerep után végre önmagára lelt, amikor megkapta Reb tevje szerepét. És akkor megmutatkozott, ki ő valójában: a fanyar bölcsességet minduntalan áttörő szentimentális szeretetben. Reb Tevje nem tud ragaszkodni az elveihez, a hagyományhoz. Szeretne, de nem megy. Mindig erősebb benne a megértés és a gyöngédség. Éppen olyan, mint Hegedűs D. Géza.

Akinél önzetlenebb segítője nincsen a magyar zsidóknak. Nem csak Az Élet Menete Alapítvány felügyelőbizottsági tagja, nem csak zsidó események rendszeres fellépője, de a zsidó költészet egyik legmélyebb értője is. A Múlt és Jövő csodálatos válogatásából, Két évszázad magyar-zsidó költészete bemutatásából rendezett estje egy páratlan hagyomány mélyen együttérző közvetítése, érzelmes lázadás a holokauszt, a pusztulás megváltoztathatatlan ténye ellen. Ha Hegedűs D. Géza nem volna, ki kellene találni, hogy mégis jobbá tegye kicsit a világot, de elképzelni sem tudjuk és nem is szeretnék, milyen lenne a világ Hegedűs nélkül, amíg ki nem találnánk.

Éltesse a Jóisten 56 további éven át, kereken 120 évig ugyanilyen szerelmesen.

Cikk_aljara_narancs.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Heisler András: Elnöki leltár címszavakban
Élet + forma
75 éves Presser Gábor, a magyar rockzene legendás alakja