Mai születésnapos: Gálvölgyi János, a legnagyobb magyar parodista

2017. Május 26. / 16:19


Mai születésnapos: Gálvölgyi János, a legnagyobb magyar parodista

Jövőre lesz 50 éve, hogy megismertük a Ki mit tud-ban a 20 éves fiút, aki mindenki hangján képes megszólalni, mindenki gesztusait ismeri, érti a gyengeségeinket, mégis szeret bennünket. Úgy röhögünk rajta, hogy tanulunk is tőle: megismerjük magunkat.


Egy nyomdai alkalmazott, fényképész srác parodistaként jelentkezett az egész országot lázban tartó 1968-as Ki mit tud-ra, az alkalomra, amikor a tévézés történetében először kinyíltak a kapuk és bárki adásba kerülhetett: csak igazán tudni kellett valamit, hogy híres legyél. A Ki mit tud a TV látványos demokratizálása volt. Ez a fordulat hozta el nekünk sokak mellett Gálvölgyi Jánost is, akiről egy híján 50 év után már kockázat nélkül kijelenthető, hogy önálló, átfogó fejezetben kell majd tárgyalni a magyar kabaré történetében.

Ezekben az időkben állt fel a magyar színház és szórakoztatóipar utánpótlása majdnem a rendszerváltásig.

A fiatalember elvégezte gyorsan a Színművészetit és már a ’80-as évek során beköltözik a TV-be a Gálvölgyi show-val, mint a magyar Benny Hill, aki azért az esetek többségében mélyebb és érzelmesebb az eredetinél. Volt a Hofi, ő volt az első, a szilveszteri kabarék királya, de rögtön utána már a Gálvölgyi show következett, ő volt a második lakossági kedvenc és olyan népszerűvé lehetett, amilyen ma már nem lehet lenni, egyszerűen azért, mert több TV-adó van, az internetről nem is beszélve. Szegény, szeretnivaló Rózsa György ma már nem utolsósorban úgy él a lakosság emlékezetében, hogy nehezen leválasztható róla Gálvölgyi paródia-figurája, de Vágó István barkochbaműsora is azért maradt meg főleg a népi emlékezetben, mert Gálvölgyi bájos gonoszsággal kinevette. Ha volna valaki, aki esetleg nem emlékezne, itt megnézheti:

Megdöbbentően éles szeme van rejtett kis hazugságainkra, mórikálásainkra, modorosságainkra, egyszerre kíméletlen és együttérző. Mert igazából a szeretet és az empátia élesíti ki a szemet, nem a gonoszság. Ő volt egyébként, szintén a ’80-as években, Derrick párja, Harry Klein magyar hangja is.

A Gálvölgyi Show népszerűsége kacagva élte túl a rendszerváltást, aztán ő volt az, Hajós András mellett, a Heti Hetesben is, aki leginkább játéknak, improvizációnak fogta fel a Heti Hetest is, nem az igehirdetés terepének. Közben játszott folyamatosan hagyományos színházi színészként, ez volt az ő igazi otthona, helye a világban és néha talán fájlalta kissé, hogy nem innen ismerik igazán.

Az utóbbi időben kipróbálta a Klub Rádióban a műsorvezetést is, Ungvári Tamással fecsegett hosszan és érdekesen azokról a könyvekről, amelyeket Ungvári hihetetlen módon tényleg mind elolvasott.

Aztán 2015-ben elszavalta az új idők és új csatornák új ikonja, a kis Grofó versét, a Bulibárót, felmutatva azt, ami a magyar költészet nagy hagyományához köti a munkát. És kiderült, hogy az ő karrierje átível a tömegmédia demokratizálásának első lépcsőfokától, a Ki mit tud-tól a végső lépésig, a youtube-ig, ahol aztán tényleg bárkiből lehet sztár. Belépett, mint majdnem 50 éve a Ki mit tud-ra és ugyanazt produkálta: több mint egymillió letöltésnél jár a Kis Grofóról készült paródia. Gálvölgyi János örök, sem az idő, sem a technikai változások nem fognak rajta.

“Egyszer az internet kidobta, hogy "Gálvölgyi János zsidó". Na, mondom, ezt már megnézem magamnak. És megnéztem: tényleg rajta vagyok a listán, és olyan remek társaságban, hogy direkte büszke vagyok rá” – mesélte a Magyar Narancsnak. Köszönjük és mi is büszkék vagyunk. Gálvölgyi János súlyos betegségből épült fel a hírek szerint nemrégiben.

Vigyázzon Magára és maradjon velünk 120 éves koráig. Boldog 69. születésnapot kívánunk.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek