Mai születésnapos: A 70 éves Fenyő Miki, a rock és a roll magyar császára

2017. Március 12. / 21:14


Mai születésnapos: A 70 éves Fenyő Miki, a rock és a roll magyar császára

Csavard fel a szőnyeget még ma éjjel: a rock and roll bulik nagymestere, a Hungária alapító frontembere, a magyar könnyűzene és slágertörténet nagy klasszikusa 70 éves lett: az amerikai ’50-es évek zenéje volt, amit hazahozott nekünk és a mienké tett: ő Elvis Made in Hungária, made in Újlipótváros.


Angyalföldön, a Pannónia utcai Általános Iskolában egy 9 éves ifjú drámai körülmények között megszakította tanulmányait 1956 utolsó hónapjaiban, amikor még nyitva voltak a határok. A kis Fenyő Miki egy volt a mintegy 200 ezer magyar – közöttük sok-sok ezer magyar zsidó – közül, akik a forradalom leverése után elhagyták az országot.

Fenyő New Yorkban végezte el az általános iskolát és itt találkozott az ’50-es évek végén a hódító rock and rollal, és ha valaki azt állítaná Önöknek, hogy nincsen olyan szerelem, amely egy életre szól, szegezzék csak neki az illetőnek Fenyő példáját. A kisgyermekkorban megismert zene mellett hűségesen kitartott egy életen át, noha Amerikának búcsút mondott néhány év múlva. A hosszúra nyúlt tanulmányi kirándulás után visszatért az Úr 13. kerületébe, Pestre, ahová tartozik és ahol el kellett végeznie a dolgát a következő bő félszáz évben.

A Szent István-parkban indult el rövid pályáján a Syconor zenekar, ezt követte 1967-ben a Hungária, amely öröknek bizonyult. A zene miatt nem ért rá iskolába járni, de azért végül, apróbb nehézségeket leküzdve leérettségizett.

A rákövetkező, 1968-as évben, a csodák évében megnyerik a Ki mit tud-ot többek között a Csavard fel a szőnyeget-tel, ez a felvétel úgy másfél millió letöltésnél jár.

A klasszikus Hungária ettől a pillanattól fogva, az alakulása utáni évben már a magyar rocktörténet önálló fejezete volt, a játékos, szelíd, de valódi agyeldobó tombolás zenekara: nem politizáltak, csak azt üzente a szöveg és a ritmus, hogy szabad együtt jól érezni magunkat egy konformista, aránylag mérsékelten brutális rendőrállamban: nem törődünk vele, nem szólnak ma bele, csavard fel a szőnyeget.

A klasszikus után, igen, a klasszikus után az új Hungária jött kedvcsinálónak a ’80-as évtizedhez, nem telt még egy év sem ezúttal, amikor Pesten kitört a limbóláz. Buli volt újra, amerikai party volt, made in Hungária.

Az évtized közepe és vége búcsúzással telt: megalakult Szikora Robi vezetésével az R-Go és másfelől a Dolly Roll. Kis kihagyás után pedig megkezdődik a szólókarrier és a nosztalgiaparty, amely azóta sem tud véget érni.

Fenyő Miklós tolja tovább, mert a rock and roll nem ér véget soha: Alszik már a város, a lámpák égnek, csend van az utcán lenn. A fékcsikorgás megszűnt a villamos se csenget s az éj furcsa hangokat rejt. Szól a rock és a roll az utcáról.

Közösségünk szeretettel köszönti Újlipótváros nagy fiát, a buli és csókkirályt, aki éppen Purimkor lett 70 éves.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek