Jelentős felújítási munkálatok zajlanak négy budapesti zsidó temetőben

2013. Július 24. / 11:46


Jelentős felújítási munkálatok zajlanak négy budapesti zsidó temetőben

MAZSIHISZ


Jelentős felújítási munkálatokról kérdeztük Zoltai Gusztávot, négy budapesti zsidó temetőben. Idén a Budapesti Zsidó Hitközség saját forrásaiból és nyertes állami támogatásokból hosszú évek óta várt felújításokat végeztet el négy, általa fenntartott temetőben.A közelmúltban 160 veszélyes állapotú fa kivágására került sor, ebből 140 a Kozma utcai temetőben, 20 a lezárt budafoki temetőben található. A kivitelező kiválasztására a hitközség honlapján közzétett nyílt felhívás során került sor, így nagyon kedvező árat tudtunk elérni. A napokban fejeződik be a Kozma utcai központi temető mellékhelységeinek szigetelése és teljes felújítása.

A legnagyobb munkák jelenleg a farkasréti és az óbudai temetőnkben folynak. A farkasréti temetőben megújul a ravatalozó belseje és a kapcsolódó helyiségek, az épület nagy részében szigetelésre kerül sor és a kerítés egy részét is felújítják.

Az óbudai temető ravatalozója kritikus állapotban volt, 1922 óta nem történt jelentősebb rekonstrukció. Itt teljes tetőcsere valósul meg, hamarosan felújításra kerül a szertartási terem felújítása is.

A fent említett munkákat a Budapesti Zsidó Hitközség saját forrásaiból, illetve a közgyűlés által jóváhagyott 2012-es pozitív eredményből képzett tartalékkeretből valósítja meg, minden esetben szigorúan átlátható versenyeztetési szabályok mellett.

Az elmúlt évek során életveszélyes helyzetbe került a Kozma utcai temető Hajós Alfréd tervei által épített központi mártír emlékműve. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi épített örökség felújítási keretéből jelentős támogatásban részesült hitközségünk, így a most zajló közbeszerzési eljárás lezárulása után ősszel indulhatnak a kivitelezési munkák.

Reményeink szerint a magyarországi holokauszt 70. évfordulójának emlékére teljesen megújul a monumentális létesítmény és környezete.

Egyben kérjük a hozzátartozók megértését: a munkák ideje alatt, beleértve a szeptember 1-jén vasárnap 9:30 órakor megtartandó szlichoti megemlékezést is, az emlékmű ideiglenesen nem lesz megközelíthető.

A munkálatok valamennyi szakasza a rabbiság felügyelete alatt zajlik. Örömünkre szolgál, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség régen fennálló adósságát törlesztheti a szükséges temetői munkálatok elvégzésével.

Adományokat is szívesen fogadunk a 11707024-20228521-es bankszámlaszámon, a Síp utcai székházunkban és a Kozma utcai temetőnkben bankkártyás adományozásra is lehetőség van. A paypalon keresztül a penzugy@bzsh.hu címen támogathatják temetőink felújítását.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek