Izrael70: Ünnepeljünk faültetéssel Jeruzsálemben

2018. Március 14. / 11:20


Izrael70: Ünnepeljünk faültetéssel Jeruzsálemben

Egy nép, egy szív!

„Ha egy facsemetét tartasz a kezedben és szól valaki Neked, hogy megérkezett a Messiás, először ültesd el a facsemetét és csak azután indulj a Messiás üdvözlésére.” (Talmud)


Nem sok példát látott a világ egy ókori ország újjászületésére a 20. században, egy ókori nép visszatérésére Atyái és Anyái földjére. Ezelőtt hetven évvel újra belépett a világtörténelembe egy „Ősújország”, amely megváltoztatta minden zsidó ember életét, bárhol éljen is a világon.

Ezért – a talmudi hagyomány szellemében – az idén 70 éves Izrael Állam születésnapja alkalmából az új és tartós élet reményében 70 fát ültetünk el. 35-öt Izraelben március 22-én, majd 35 darab fát Budapesten ültetünk el május 6-án Budapesten a Szent István parkban, ezek szimbolizálják majd évszázadokon át a diaszpórában és az Izraelben élő zsidóság közötti kötelékeket. Egy nép, egy szív.

Izraeli partnereink az izraeli magyar követség és az Új Kelet folyóirat lesznek. A fák összekötik az eget a földdel és – hosszú életük, makacs mozdulatlanságuk miatt – a múltat a jövővel, ők az emlékezet és ők a jövő.

Kérjük izraeli magyar honfitársainkat, jöjjenek el, ültessenek el egy fát, ahogy a Talmud kéri, találkozzunk március 22-én (csütörtök), 12:30 órakor a Jeruzsálem közelében lévő Tzora-erdőben.

Az esemény kezdeményezője a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. Az ünnepi faültetést a Keren Kayemet LeYisrael bonyolítja le.

Együttműködő partnereink: Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Cfáti Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma.

Kérjük, a jelentkezők írjanak az esemeny@mazsihisz.hu e-mail címre. Minden érdeklődőt szeretettel várunk, ünnepeljük közösen a 70 éves Izraelt!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek