Alighanem hamarosan meghódítja a világot egy újfajta szusi, amiben nincsen hal. A növényekből és gyümölcsökből készített szusi egy zsidó séf kreálmánya, és New Yorkból indul világhódító útjára.
Egy New York-i zsidó séf, Guy Vaknin fantáziája alapján készül az a kóser szusi, amely fekete rizsből, mangóból, uborkából és avokádóból áll, és a rajongói szerint egyáltalán nem hiányzik belőle a szusitól elvárt nyers hal. A séf csakis termelői piacon vásárolja a hozzávalókat, igyekszik mindig az évszaknak megfelelő növények, gyümölcsök közül válogatni, a legtöbb idejét azonban a konyhában tölti, ahol újabb és újabb különlegességekkel kísérletezik.
A www.forward.com által készített interjúból megtudhatjuk, hogy Vaknin vállalkozása egy szerény kis kelet-manhattani falatozóból pár év leforgása alatt hogyan nőtte ki magát egy öt éttermet működtető céghálózattá. A titok a különleges kóser szusi, amely napjaink étkezési divatja alapján igazi vegán ételnek minősül ugyan, legfőképpen azonban: valódi kóser kaja. A Vakninnál kapható zsidó szusi éppen úgy néz ki, mint az igazi, csakhogy az eredeti, japán verzióval ellentétben nincs benne állati eredetű hozzávaló. Nem csak ízletes, de szemet gyönyörködtető étel. A cég honlapján találhatnak róla képeket.
A New York-i zsidó családból származó Guy Vaknin a beszélgetésben elmondja, hogy amikor az első Bejond Sushi nevű helyet nyitotta, nem látta szükségét annak, hogy az ételeit kóserként hirdesse, hiszen minden fogás vegán volt, azaz eredendően kóser. De miután erre vonatkozóan sok kérés érkezett a vendégeitől, végül úgy döntött, hogy megszerzi a kósersági igazolást, és a közelmúltban meg is kapta.
