„Hegedűs a háztetőn” – Zene, kultúra, vallás a Múzeumok Éjszakáján!

2012. Június 07. / 12:18


„Hegedűs a háztetőn” – Zene, kultúra, vallás a Múzeumok Éjszakáján!

2012. június 16. szombat este 10 órától hajnalba nyúlóan


A Mazsihisz a tavalyi év kényszerű kihagyása után, idén ismét részt vesz a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton. Az éjszaka során izgalmas és színes programokon vehetnek majd részt az érdeklődők. A Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren koncertekkel várjuk az éjszakázókat. Tervezett fellépők: Söndörgő, Odessza Klezmer Band és Gazda Bence hegedűn játszik.A Múzeumok éjszakájának az ad különlegességet, hogy egy karszalag megvásárlásával ezen az éjszakán az összes múzeum meglátogatható. Karszalagját megvásárolhatja a Dohány utcai zsinagóga előtt Herzl téren.

Programunkat „Mindenki hávdálá-jával” (szombatbúcsúztatás) kezdjük a zsinagóga előtti színpadon Dr. Frölich Róbert a Dohány utcai zsinagóga főrabbija közreműködésével. Majd egy nagyon nagy meglepetés következik…

MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM
A múzeumban az éjszaka folyamán kézműves foglalkozások, maceszkóstolás és játékos kvízek lesznek korhatár nélkül. 22:30, 23:30, 00:30 órától, ingyenes tárlatvezetés mellett megtekinthető a múzeum időszaki, illetve állandó kiállítása. 22:30 órától Gábor Anna művészettörténész tart tárlatvezetést a Csabai Ékes Lajos kiállításon. Verő Tamás rabbi betekintést ad a zsidó ünnepek világába, elmondja, mitől kóser a Coca Cola és kérdéseket lehet feltenni. Kérdezzen bátran a rabbitól - tabuk nélkül.
(1075 Budapest, Dohány utca 2.)

LEVÉLTÁR – GOLDMARK TEREM
Az Európai Unió támogatásával felújított műemlék épületben a Magyar Zsidó Levéltár programjaival várjuk az érdeklődőket. A frissen felújított műemlék épületben Közép–Európa első levéltári látványraktárában a magyarországi zsidó közösségekben, családokban fennmaradt iratokat őrizzük. A polcok, fiókok mélyére pillantva a látogatók megismerhetik a rabbik, tudósok, magánszemélyek féltve őrzött leveleit, illusztrált kéziratokat, Wallenberg, Nordau, Kiss József és Goldziher aláírását, kitüntetéseket, okleveleket, fényképeket. Megtekinthető gyűjteményünk legrégibb, majd nyolcszáz éves illusztrált pergamenje csakúgy, mint az a katonaláda, melyben a felszabadított deportáltakkal készített első jegyzőkönyveket őrizték. A második emeleten az „Itt lakott Rosenthal” című kiállítás a pesti zsidónegyed és az elmúlt kétszáz évben itt élők történetét mutatja be. Adatokban gazdag interaktív térképek, fényképek és dokumentumok százai segítségével ismerkedhetünk az ismertnek hitt városrész múltjával, jelenével. Az előtérben a „Közös örökségünk: Zsinagógák” című vándorkiállítás tekintető meg.
(1077 Budapest, Wesselényi utca 7.)


RENDHAGYÓ ÉJSZAKAI SÉTÁK A ZSIDÓNEGYEDBEN

22:00, 22:30, 23:00, 23:30 és 00:30 órától, a Zachor Alapítvány diák-önkénteseinek vezetésével. Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért kérjük, hogy a sétára előre regisztráljon az info@emlekezem.hu email címen. A séták a Goldmark terem elől indulnak.
(1077 Budapest, Wesselényi utca 7.)


DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA
Orgonakoncertekkel és az AVIV Travel idegenvezetőinek közreműködésével zsinagóga-sétákkal várjuk az érdeklődőket.
(1075 Budapest, Dohány utca 2.)


RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGA
Miénk itt a tér – Kóser jam és ÓVÁS! a Rumbacban
Gettófalak" Fejér Martin fotókiállítása, 22:00-23:00 óra között Kőnig Tamás vetítve mesél a világszép Rumbach Zsinagógáról és a zsinagógaépületek továbbélési lehetőségeiről Magyarországon. 23:00 órától zenei program. Közreműködnek: Somló Tamás ének, szaxofon, Darvas Kristóf harmonika, és barátaik, kóser jam. A szünetekben Jávor István filmjei: A bűvös város, Mesék a Zsidónegyedből. Kóser fröccs, házi süti, bio-palacsinta.
(Budapest VII. ker. Rumbach Sebestyén utca 11-13.)


HERZL TÉR

A Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren 22:30 órától: „Hegedűs a háztetőn” címmel meglepetéssel és koncertekkel várjuk az érdeklődőket.

Tervezett fellépők:
Gazda Bence, hegedű, a Söndörgő együttes és az Odessza Klezmer Band

https://www.facebook.com/mazsihisz

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek