Hatvan évesen szült egy asszony Izraelben

2016. Szeptember 01. / 23:14


Hatvan évesen szült egy asszony Izraelben

Tavaly pedig egy 65 éves hászid nő lett édesanya. Izraelben egyre gyakrabban szülnek a nők 45 év fölött, itt a legelterjedtebb a lombikbébi-kezelés az egész világon. Izrael 68 éve alatt a lakosságszám megtízszereződött.


A hónap elején egy 60 éves asszony lett a legidősebb édesanya, aki valaha gyermeket szült a Kaplan Egészségügyi Központban, Rehovotban. A szülés során ugyan komplikációk léptek fel, de a hölgy és császármetszéssel megszült kislánya már egészségesen hazatérhettek a kórházból.

Az esemény, amelyet lombikbébi-kezelés tett lehetővé, az egész izraeli és világsajtót bejárta, pedig tavaly egy 65 éves hászid nő is megszülte már Izraelben első gyermekét: előtte évtizedeken át próbálkozott hiába, hogy teherbe essen. A hászid újságok csodának minősítették az esetet. Fél évvel ezt megelőzően egy 56 éves asszonynak született meg az első gyereke Izraelben.

A 45 évesnél idősebb korban gyermeket vállaló nők száma emelkedik Izraelben, jórészt azért, mert az állam, már megalakulása óta, erőteljesen támogatja, hogy minél több gyermek szülessen az országban, ezért tesz meg mindent az időskori szülést is lehetővé tévő orvosi technikák elterjesztéséért, hozzáférhetővé tételéért.

Ezt a politikát jórészt kétségkívül a demográfiai versenyfutás magyarázza az ország lakosságának 20%át kitevő izraeli arab népességgel, noha a mesterséges megtermékenyítés természetesen az arab állampolgárok számára is elérhető: a lombikbébi-kezelésre 45 éves korig terjed ki az egészségbiztosítás és két gyermekig teljesen ingyenes. Az így teherbe esettek száma Izraelben a legmagasabb a földön.

A demográfiai verseny mellett „a zsidó családi értékek” is közrejátszanak a Forward cikke szerint abban, hogy ez a helyzet és természetesen az is, hogy, mint minden nyugati társadalomban, Izraelben is egyre inkább kitolódik sokaknál a gyerekvállalás ideje.

A 45 éves kor utáni terhesség kétségkívül fokozottan kockázatos, de a Forwardnak nyilatkozó orvosi etikával foglalkozó Avraham Steinberg úgy gondolja, hogy a betiltása fel sem merülhet: aki belevágna, annak tisztában kell lennie a kockázatokkal, ezt tudva joga van eldönteni, vállalja-e ezeket.

A cionista projekthez eredendően hozzátartozik a gyerekvállalás bátorítása: az állam „alapítója”, David Ben Gurion személyesen ajánlott fel a Forward szerint pénzjutalmat azoknak az anyáknak, akik 10 gyereket nevelnek. Izrael lakossága (természetesen messze nem csak emiatt a politika miatt) az alapítás óta 10-szeresére nőtt, jelenleg 8 és fél millióan vannak és némelyek szerint mára már a terület túlnépesedésének veszélye is fennáll, amely veszélyeztetné az életminőséget és a környezetet.

Ma már ugyanakkor az „országimázshoz” is hozzátartoznak az erőfeszítések, amelyek reményt próbálnak adni idősödő nőknek is, hogy édesanyává lehetnek.

Avraham Steinberg arra is emlékeztet a cikkben, hogy a kései szülés hagyománya jóval régebbi a zsidó történelemben a cionizmusnál: Sára ősanyánk a Biblia szerint 90 éves is elmúlt, amikor megszülte Izsákot „és mégis minden rendben volt. Ha ez a kései szülés elmarad, most mi, zsidók nem lennénk itt egyáltalán”.

A Forward.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Hol vagy és hol a testvéred? – Jó Szombatot!
Élet + forma
Héber olvasás kurzus a Lativban
2019. November 06. / 12:11

Héber olvasás kurzus a Lativban

Zsidó világ
Egy különleges hónap, a Hesván (חשון) küszöbén

Kommentek