Hanuka: újra köztünk vannak a fények és csodák

2017. December 11. / 19:52


Hanuka: újra köztünk vannak a fények és csodák

A Hanuka lényege az, hogy nincsen fénytelen sötét és nem örök valójában az éjszaka hatalma. A fények nem alszanak ki akkor sem, ha néha nem vesszük észre őket.


Van úgy, hogy minden ellenállás reménytelennek, kilátástalannak tűnik. Van úgy, hogy minden azt mutatja, fel kell adni. Azt, hogy a rossz dolgok mindig rosszak maradnak, hogy a gonoszság mindig elnyeri méltó jutalmát és uralkodhat tovább az önkény a lelkeken.

Ilyenkor kell figyelmesen odahallgatni a szabadság hangjaira: emberi létünk lényegeként kaptuk a szabadságot Istentől, csak emberi mivoltunkkal együtt adhatnánk fel. A makkabeusok tudták, hogy az emberi lelkiismeret fölött a fegyvereknek nincs hatalma. Nem féltek a világot térdre kényszerítő Nagy Sándor örököseitől, mert Őt követték a harcba, aki kihozta őket Egyiptom földjéről, a Szolgaság Házából, aki Gideon kardját fogta, akinek Sámsont szentelték. Az az Isten, akinek legfőbb tanítása az elnyomás ellen szól. Segítsd az özvegyet és az árvát, ne nyomd el a jövevényt. Aki a hatalom terrorja ellen lázad, az Ő nevében lázad. A zsidó szabadság vulkánkitörése volt a makkabeusok háborúja, azoknak a lázadása, akiknek nem volt túlerejük, félelmetes, világhódító birodalmuk, nem volt semmijük azon kívül, hogy igazuk volt és hogy újra Ő vonult az élükön a háborúban, a Seregek Istene, az Egyetlen. Mert a végén igenis a jók győznek.

Eddig az emberi erőfeszítések története. A Hanuka csodája nem következhetett volna be a felkelők bátorsága nélkül. Ha Izrael nem hűséges Istenhez, akkor Isten nem tehet semmit. Az emberi erőfeszítés azonban kevés. Amikor az ember saját erőfeszítéseinek végére ér, belép a történelembe Isten és a fények nem alszanak ki. Nem alszanak ki, ha néha nem is vesszük észre őket

Tél van, az éjszakák uralkodnak rajtunk. Az éjszakában a fények kötnek össze minket – ahol fény van, ott ember van, közösség, és ahol közösség van, ott van a fények forrása – Isten.

Isten csodája volt a győzelem, a kevesek győzelme a sokak felett. Isten csodája volt, hogy megmaradt egy napra elegendő olaj a megszentségtelenített Szentélyben, mert minden egészen sohasem vész el és abból, ami megmarad, mindig lehetséges az újrakezdés: ez Hanuka tanításának lényege. A lényeg az, hogy soha ne féljünk-tanítja a beszlávi Náhmán rabbi, röviden ez az istenhit lényege. Aki egyedül van, párra talál, ha szívében még pislákol a bizalom szikrája, ha elveszítette Istent szem elől, újra rátalál, ha jól figyel és akit kifosztanak, megaláznak, kizsákmányolnak, bízhat az özvegyek és árvak Istenében és otthonra lelhet az Ő közösségeiben. Tudjuk, hogy ilyenkor a legnehezebb, ezért nem alszanak ki nyolc napig a remény fényei.

Ahogy a kor egyik legnagyobb zsidó gondolkodója, Jonathan Sacks mondja: „Sose higgyétek, hogy egy maroknyi elkötelezett ember nem tudja megváltoztatni a világot. Ha van hozzá hitük, képesek rá. A Makkabeusok megcsinálták a maguk idejében. Mi is megcsinálhatjuk a magunkéban”.

Minden kedves olvasónknak – Hanuka szaméah! – örömteli Hanuka ünnepet kívánunk!

Hanuka ünnepe idén december 13-tól december 20-ig (a zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hónap 3-ig) tartó, nyolc napos ünnep, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet. Maga a Hanuka szó felszentelést jelent, s arra utal, hogy a hellén hódítók ellen a Makkabeusok által folytatott szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi szentélyt újra felszentelték. Az ünnepi gyertyatartó első lángját december 12-én este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 19-én este kell meggyújtani.

Ünnepi programajánlónk ide kattintva tekintehtő meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek