Felnyitott Moszad akták: kétszer menekült el Mengele az izraeli kémek elől

2017. Szeptember 08. / 13:05


Felnyitott Moszad akták: kétszer menekült el Mengele az izraeli kémek elől

A magyar zsidók gyilkosa, az auschwitzi főorvos, a Halál Angyala Eichmannak köszönette az életét Argentínában, mert a Moszad inkább az ő elfogását választotta, aztán, két évvel később, mikor újra felfedezték, már nem mentek utána a feltáruló titkosszolgálati akták szerint.


mengele_mosad.jpg
A fotó és a személyi igazolvány Mengele brazíliai otthonából került elő (Forrás: Associated Press)


A magyar vidéki zsidóságot a háború utolsó előtti évében semmisítették meg és az érkező transzportok szelektálásában aktívan részt vett a tábor főorvosa, az ikergyerekeken kísérletező Josef Mengele.

A Moszad a most megnyitott feljegyzések tanúsága szerint kétszer is kiengedte a kezéből Mengelét, aki több százezer zsidó gyilkosát. Rafi Eitan, az Eichmann elfogását eredményező akció vezetője az izraeli rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Mengele Eichmann elfogatásának idején Mengele maga is Argentínában, Buenos Airesben tartózkodott és a Moszad megtalálta és megfigyelés alatt tartotta a lakóhelyét. A 90 éves Eitan elmesélte, hogy a Moszad korabeli vezetője, Issar Harel szerette volna, ha rá is lecsapnak egyúttal, de Eitan túl kockázatosnak ítélte a dolgot, nem akarta elszalasztani óvatlanul Eichmannt is. Miután Eichmannt a társai kicsempészték az országból, ő folytatni próbálta Mengele Buenos Aires-i házának megfigyelését, de miután megjelent a hír Eichmann kézrekerítéséről, Mengele nem tért már többé vissza erre a Buenos Aires-i tartózkodási helyére.

Aztán két évvel később újra meglelték Brazíliában, egy farmon Sao Paulo városa közelében, de Issar Harel Moszad-vezető utódai úgy döntöttek, hogy az akut, jelenbeli veszélyek elhárításával kell foglalkozniuk és ezért ismét elengedték az auschwitzi orvost. Máskor Paraguayban próbáltak a nyomára bukkanni, pedig Brazíliában bújkált. Kísérleteztek azzal is, hogy a fiát, Rolf Mengelét hálózzák be, azt remélve, hogy ő majd elvezeti az izraeli titkosszolgálatot az apjához. Mengele azonban ekkoriban, a ’80-as évek elején már nem élt. Egy fulladásos balesetben halt meg 1979-ben, de erről csak 1985-ben szerezhetett a világ bizonyosságot, amikor a testét exhumálták és beazonosították.

A Dailymail online írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek