Egy interkontinentális jótevő – Peter Munkra emlékeztünk

2018. Április 09. / 14:39


Egy interkontinentális jótevő – Peter Munkra emlékeztünk

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár egy nagy magyar mecénásra Peter Munkra emlékezett, akit a hazája 17 éves korában meg akart ölni, aki kifosztottból milliárdos lett és segítő, aki nemrég, 90 évesen meghalt második hazájában, Kanadában.


Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke és a múzeum rabbija, Darvas István nyitotta meg a szűk körű megemlékezést. Darvas a cedákáról tanított, a jótékonyságról, vagyis, ha a héber szó pontos jelentését nézzük, az igazságosságról tulajdonképpen. Az az igazságos, hogy akinek sok jutott, az adjon vissza másoknak belőle és Peter Munk ennek az igazságnak a gyakorlásával töltötte élete jelentős részét, miután kimenekült a Kasztner-vonaton Svájcba, majd onnan Kanadába és az elvesztett családi vagyont újra „megkereste”.

Ennek a micvának, a visszaadásnak volt az egyik legszenvedélyesebb gyakorlója, mert van úgy, hogy a pénz jó helyre kerül, a rátermettség és a szerencse jó ítélőképességgel, felelősséggel párosul.

Heisler András egy pólyán feszítő hatágú csillag történetével kezdte emlékezését, egy újszülött sem hagyhatta el a kórházat 1944-ben anélkül, hogy a csillagát ki ne osztották volna neki, születésekor a jelet, amely halálra ítélhette. Munk is a megjelölt gyerekek közé tartozott és halálra ítéltetése azt tanította meg vele, hogy segítenie kell egész életében.

A Zsidó Múzeum mecénásaként méltatta Toronyi Zsuzsanna igazgató Peter Munkot, akivel együtt idézte fel és rendezte messzi családi emlékeit élete utolsó időszakában, egy reprezentatív sorsú magyar polgárcsalád életének személyes dokumentumait. Isabelle Poupart, Kanada magyarországi nagykövete is jelen volt, megrendülten szólt a két ország közös, súlyos veszteségéről és arról, hogy a jócselekdetek megnőnek az időben, velünk maradnak azután, hogy az, aki tette őket, már távozott, mert akinek segítettek, az maga is képes már rá, hogy segítsen, a jóság önmegsokszorozó és remélhető, hogy végtelen.

Így lesz valóban áldássá a jó emberek emléke. Amilyen ő, Peter Munk is volt.

cover_04_09.jpg

Egyéni döntések, közös értékek!
Idén is arra kérjük Önöket, hogy adójuk egyházaknak adható 1%-ával támogassák a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját, mert 1 döntés érteket teremt. Technikai szám: 0358!

Letölthető EGY-SZA nyomtatvány ide kattintva!


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Nagyon jó olvasnivaló, kisdobos becsületszavamra
Holokauszt
Holokauszt
2019. Január 01. / 11:57

Holokauszt

Kommentek