Egy elveszett nemzedék befogadása: a másodgenerációs holokauszttúlélők szociális programja

2020. Augusztus 18. / 08:27


Egy elveszett nemzedék befogadása: a másodgenerációs holokauszttúlélők szociális programja

A másodgenerációra sosem jutott elég figyelem. Most, hogy nagy tömegeik megválnak az aktív munkavállalói léttől, nehézségeik fokozódnak. Itt volt az ideje, hogy végre átgondolt és távlatos segítséget kapjanak. Ennek első lépcsőjét elsősorban – a Mazsihisz Együtt-programja biztosítja.

A holokauszt után születni sokak számára azt jelentette, mások, az elpusztítottak helyett élnek – érdemtelenül.  Másoknak a sosem látott elpusztított nagyszülők nyomasztó emlékét, akik ott kísértettek a félig elmondott, félig elhallgatott családi történetekben. A világ iránti bizalom hiányát a titkolt, de jól érezhető, sejthető, nyomasztó családtörténeti múltat, szüleik félelmeinek légkörét, a szorongásokat, amelyek velük maradtak teljes aktív életükben.  Alig elviselhető, alig enyhülő folyamatos lelki és mentális nyomást, amely sokuk teljesítőképességén, szociális és anyagi viszonyain is kitörölhetetlen nyomokat hagyott.

A MAZSIHISZ (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) felismerte, hogy a zsidó szociális háló kiépítésében a másodgenerációra kell koncentrálni és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) együttműködési készségét dicséri annak a pályázatnak a kiírása, amelyre a túlélők második nemzedékét segítő komplex programokkal lehetett pályázni. A 100 millió forintos összköltségvetés bő háromnegyedét, 76, 3 millió forintot ítélt meg a MAZSIHISZ és a MAZS Alapítvány közös pályázatának komoly elismeréseként a MAZSÖK és külön nagyszerű, hogy ebben az ügyben partnerség fűzi össze a zsidó civil szférát a MAZSIHISZ-szel.

A MAZSIHISZ és a MAZS Alapítvány együttműködése sokakhoz elért, összesen közel 1000 jelentkező számára nyújt komoly és összetett segítséget, a MAZSÖK-től elnyert források, a komoly szakmai tudás és munka (munkatársaink, Kósa Judit és Szenthe Antónia tudása és munkája), illetve a MAZSIHISZ infrastruktúrája, saját erőforrásainak használata révén. Rezsitámogatással, élelmiszerkártyával, gyógyszervásárlási támogatással, egészségügyi segédeszköz vásárlásához való hozzájárulással, mentális segítségnyújtással.

A második nemzedék problémáinak mérséklésére összetett rendszert kellett kidolgozni, amely egyszerre kínál anyagi, mentális, egészségügyi és jogi segítséget, szolgáltatásokat. A vidéki közösségek támogatására az ország több helyén régióközpontok alakultak, hogy helyben, minél könnyebben kapcsolatba tudjanak lépni a rászorultakkal.

Mindebben nem csak komoly segítséget jelentett sok ember önkéntes szerepvállalása a program lebonyolításában, de az együttműködés, közösségi bevonódás új modelljét is jelentette. A Mazsihisz nagyra értékeli és hálásan köszöni a munkájukat.

A program jelenleg is zajlik, a záró határidő december 31, de jó okkal remélhető, hogy valamilyen formában tovább folytatódjon, hosszú távú, kiszámítható támogatást nyújthasson a második nemzedék rászoruló tagjainak. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek