Az Oscar-gála zsidó szemmel

2017. Február 27. / 16:52


Az Oscar-gála zsidó szemmel

A Kaliforniai álom rendezője katolikus létére zsidó suliba járt, filmjeinek zsidó zeneszerzője szobatársa volt a Harvardon, Natalie Portman új akcentust tanult az izraeli után Jackie Kennedyként, díjazták a zsidó karakterekkel visszatérő „Harry Potter” – filmet, a szintén díjazott A régi város rendezője pedig – bár a neve ír hangzású – megintcsak: zsidó.


Igen, az Oscar-átadás a nem, – hivatalos zsidó ünnepek egyike, idén azonban meglepő módon csak nyomokban fordultak elő zsidók a jelöltek és díjazottak között. Mindenekelőtt mertek a zsűrorok nem díjat adni Natalie Portmannek és nem csak ő, de maga a filmje, a Jackie sem kapott egyetlen arany szobrocskát sem. Megjegyeztük. De így tulajdonképpen még jobb a játék, meg lehet keresni a rejtett zsidó szálakat, amelyek mindig ott húzódnak a háttérben és a Forward nem is volt rest megkeresni és felfejteni őket a díjátadó előtt.

1. A Kaliforniai álom rendezője, Damien Chazelle – nem, nem zsidó, de a születi a katolikus hitoktatással elégedetlenek voltak, elküldték zsidó iskolába, eléggé bele is jött a héber nyelvbe meg a héber Bibliába. Még Izraelben is járt inkognitóban, szerinte még a társai sem tudták, hogy nem zsidó. Valami azért csak ragadt rá nálunk is, ha már ilyen szép filmeket rendez – hátha a mi munkánk is benne van.

2. A film zeneszerzője, Justin Hurwitz már a Harvardon került Damien Chazelle mellé, szobatársként. A legszebb dalért járó Oscart meg is csípte a film. Díjazott zsidó vonatkozás.

3. A Harry Potter mesevilágában végre feltűntek a zsidók a cselekmény centrumában. A Legendás állatok és megfigyelésük Oscarja, bár papíron a jelmeztervezésre adták, ennek a fontos újításnak az elismeréseként is tekinthető. Több zsidót a varázsvilágba!

4. A legjobb eredeti forgatókönyvért díjazott A régi város rendezőjének neve Kenneth Lonergan és ahogy a híres vicc is mondja, „ez nem egy rendes zsidó név”. És lám, mégis. A vezetéknév eredeti gazdája, Lonergan édesapja ír, nem zsidó, az anyukája viszont annál inkább, úgyhogy nyert ügyünk van, a miénk. A mamája zsidó mostohaapjával nevelte fel és, mint mondja, úgy gondolta, hogy mindenki zsidó a Földön (és tényleg: ha csak egy kicsit megkapargatjuk). Komolyan meglepődött, amikor először került nem zsidó környezetbe és meg kellett állapítania, hogy a világ tele van nem zsidókkal.

5. Natalie Portman, aki nem kapott díjat (ne is beszéljünk erről többet) megtanult egy új akcentust, Jackie Kennedy sajátos angol kiejtését – azelőtt, teszi hozzá a Forward, az izraeli akcentust kellett pontosan megtanulnia, hogy eljátssza Amosz Oz anyukáját a Szeretetről, sötétségről című filmjében. Ezt a Forward fontosnak tartja megjegyezni, nehogy elmaradjon Portman akcentusa mellől a zsidó vonatkozás.

6. Nevezték a dokumentumfilm kategóriában a rövidfilmek között a Joe’s violin című munkát, amely egy 93 éves, Lengyelországból származó holokauszt-túlélő hegedűművész Joe Feingold hegedűjének története, amelyet az öregúr egy átmeneti táborban vett a háború után, ez a hangszer segített neki visszatérni az életbe, aztán nemrég egy szegény, 12 éves hegedűs kislánynak ajándékozta. A hegedű és a találkozás történetét meséli el a film.

7. A dokumentumfilmek között jelöltek egy olyan filmet, amely egy zsidó újságírónak az autista kisfiához fűződő viszonyáról számol be, amelyet kivételesen elmélyítettek a Disney animációs filmjei.

A szép kivételek ellenére azért ez az év a nem zsidó filmesek éve volt: szeretettel gratulálunk nekik és külön szeretettel és büszkeséggel gratulálunk a nagyszerű Mindenki stábjának.

A Forward írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek