Az Iszlám Állam árnyékában: Zsidó újjászületés Kurdisztánban

2016. Március 16. / 19:40


Az Iszlám Állam árnyékában: Zsidó újjászületés Kurdisztánban

Iraki Kurdisztán fővárosában, Erbilben, miután a kurd közösség jelentékeny áldozatok árán megvédte magát az Iszlám Állam népirtó hadseregétől, sok évtized után újra kipát viselő emberek tűntek fel az utcákon.


A maroknyi helyi zsidó közösség tagjai újra felfedezték elnyomott örökségüket és a kurd társadalom, megrettenve a fundamentalista terrortól, örömmel fogadja feltűnésüket.

Arra, hogy kipában jártak a város utcáin, csak a 80 körül járó, idős emberek emlékeznek. Izrael állam megalakulása után innen, Irakból is elűzték a zsidókat, a világ egyik legősibb, önmagát a babilóniai száműzetésig visszavezető zsidó közösségét, ők és utódaik Izraelben élnek.

A nem egészen 40 éves Sherzad Mamsani (képünkön) már 20 éve küzd azért, hogy ez a régi és gazdag kultúra ne merüljön feledésbe és hogy a kurdisztáni zsidók maradéka továbbvihesse, amennyit tud belőle.

Sherzad Omar Mamsan_1.jpg

Erőfeszítései miatt merényletet kíséreltek meg ellene, amelyben fél karját elvesztette, ennek ellenére is csatlakozott nemrégiben az Iszlám Állam ellen harcoló kurd pesmergákhoz.

Mamsani társaival elérte, hogy a helyi Parlament elfogadjon egy olyan jogszabályt, amely minden vallási kisebbség számára korlátozások nélkül biztosítja a szabad vallásgyakorlás lehetőségét és minden olyan vallás számára minisztériumi szintű képviseletet biztosít, amelynek akár csak egyetlen híve is él az iraki Kuridsztán területén.

A zsidók minisztériumi képviselője természetesen Mamsani lett, akivel a Times of Israel készített hosszú interjút egy konferencia ebédszünetében, Izraelben.

Az Iszlám Állam fenyegetése beszámolója szerint minden vallási kisebbséget érzékenyebbé és öntudatosabbá tett, a zsidókat is, akikkel a Baath-párt diktatúrája elfeledtette múltjukat és ez ellen a többségi társadalomnak nincs semmi kifogása.

Azon a tavalyi ünnepségen, amely a zsidók elűzéséről emlékezett, egy fontos imám, a keresztény közösségek reprezentatív tagjai és vezető politikusok is részt vettek, teljes társadalmi és politikai egységben ítélve el az egykori döntést.

A jogszabály még azt is lehetővé teszi az érintettek számára, hogy kárpótlási igénnyel forduljanak a kormányzathoz. A zsidó emlékhelyek helyreállítása is szerepel a pénzszűkében lévő, a bagdadi központi kormányzat lehetőségeitől és szándékaitól függő, jelenleg pénzszűkében lévő helyi végrehajtó hatalomnak. Várják az izraeli turistákat is.

Amikor kipás zsidókat látnak az idősebbek az utcákon Erbilben, egyesek közülük odamennek hozzájuk, hogy köszöntsék őket: „jó, hogy visszajöttetek”.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek