Az építész, akiről James Bond ellenfelét mintázták

2016. Október 18. / 19:27


Az építész, akiről James Bond ellenfelét mintázták

Goldfinger Ernő a modern angol építészet egyik legnagyobb formátumú alakja, akinek brutalista stílusú épületei ugyan megosztják a közvéleményt, de szakmai körökben ma is töretlen az elismertsége. Mogorva, humortalan, szigorú ember hírében állt, mégis saját alapítványán keresztül támogatta a magyar építészhallgatók londoni továbbképzését.


Budapesten születik 1902-ben, nagypolgári családban. Nagyapja fűrészmalmok és erdők tulajdonosa. Apja kezdetben Bécsben dolgozik ügyvédként. Anyja erdélyi, szászrégeni származású. (Ő majd Londonba is elkíséri fiát, ahol 101 évesen hal meg.) A kis Ernő gyerekkorában sokat nyaral az erdélyi rokonoknál.

A család 1908-ban költözik végleg Budapestre, Goldfinger iskoláit is a fővárosban járja. Több idegennyelven is megtanul.

1919 őszén, a Tanácsköztársaság bukása után Goldfingerék Genfbe mennek, ahol Ernő befejezi középiskolai tanulmányait immár francia nyelven.

1920-ban Párizsban kezdi felsőfokú tanulmányait. Az archeológus Josslie professzornál tanul, majd 1923-tól 1931-ig a neves École des Beaux-Arts építészeti tanulmányokat folytat. Mestere a vasbeton-alapú építészet egyik legjobbja, August Perret. Emellett városépítészetet is hallgat a Sorbonne-on.

Tanulmányutat tesz Görögországban, Törökországban, Palesztinában, Egyiptomban és a legfontosabb európai országokban.

A huszonéves Goldfinger Párizsban megismerkedik a korszak legjobb avantgárd művészeivel, Georges Braque-kal, Robert Delanuay-val, Max Ernsttel, Hans Arppal, Paul Éluard-ral és nagy hatással van rá Adolf Loos építészete.

1924 és 1929 között társul a már szintén Franciaországban élő André Sive-vel azaz Szivessy Andrással, Szivessy Tibor testvérével, és elsősorban belsőépítészeti és bútortervezési munkákat végeznek. Ebből az időből legjelentősebb munkája a Helena Rubinstein szalonjának tervezése Londonban, a Grafton Streeten. Ez London első megvalósuló modern építészeti alkotása.

Goldfinger 1929-től teljesen önállóan kezd dolgozni franciaországi irodájában. 1933-ban a francia delegáció tagjaként részt vesz a CIAM athéni konferenciáján.

1931-ben Párizsban találkozik a festészetet tanuló angol Ursula Blackwellel, az angol Crosse & Blackwell élelmiszeripari vállalat tulajdonosának lányával. Három év múlva összeházasodnak. Két fiúk és egy lányuk születik.

1934-ben feleségével végleg áttelepül Londonba, ahol a radikális építészeti elveket valló MARS-csoporthoz csatlakozik. Barátságot köt a Bauhaus mozgalom londoni emigrációban élő vezetőivel, Walter Gropius-szal, Mies van der Rohe-val, Moholy-Nagy Lászlóval és Breuer Marcellal.

1937-ben megtervezi London legelegánsabb városrészében, Hampsteadben a Willow Road 2-ben saját házát, amely szándékai szerint tiszteletadás a György-kori építészet előtt. A modernista építészet legszebbjei között számon tartott háromlakásos társasház középső traktusában él Goldfinger családjával.

A ház komoly vihart kavar. A környéken lakók közül sokan próbálják meggátolni a ház felépültét. Ráadásul az utca egyik házában lakik Ian Fleming is, a James Bond történetek szerzője, akinek olyannyira nem tetszik Goldfinger háza, hogy egyik leghíresebb kémsztorijának negatív hősét magáról Goldfingerről nevezi el. A történet 1959-es publikálásával egyidőben Goldfinger komolyan fontolgatja, hogy beperli Fleminget. A kiadó végül lebeszéli erről: megtérítik jogi költségeit és kap hat tiszteletpéldányt. Az 1964-es Goldfinger-film bemutatója után azonban még hetekig hívogatják, zaklatják ismeretlenek.

goldfinger_2.jpg
London, Willow Road 2 (Forrás: http://leepenghui.blogspot.hu/)


A második világháború idején megbízások híján az építészet elméleti kérdéseivel foglalkozik. 1945-től ismét fontos feladatot kap: elkészíti London általános rendezési tervét.

1946-ban Pierre Vagoval, Vágó József fiával közösen kezdeményezi az UIA (Union Internationale des Architects) nemzetközi építészeti szervezet létrehozását, amelynek első szervező titkára lesz.

Az 1950-es években alakul ki Goldfinger sajátos, konstruktivista stílusa, amelyben érvényesül a modern funkcionalizmus. Saját modulrendszere alapján dolgozik: ajtói 2 láb 9 hüvelyk (84 cm) szélesek, és ennek az értéknek a többszöröseit használja a helyiségek méretezésénél. Előre gyártott vasbetonelemeket, nyerstégla kitöltő falakat, nagy üvegfelületeket alkalmaz, jellegzetes motívuma a homlokzat plasztikáját gazdagító zárterkély-doboz. Kidolgozza a photobolic-nak nevezett ablaktípust, amelynek szemmagasság feletti vízszintes osztófelülete a szobák mennyezetére vetíti a fényt, s a homlokzat tagolásának is jó eszköze.

A baloldali marxista nézetű Goldfinger megtervezi London Clerkenwell negyedében a kommunista Daily Worker irodaházát (Farringdon Road 75, 1946) és a Brit Kommunista Párt székházát (King Street, 1945).

Irodájában megfordul több fiatal építész szerte a világból, és évente tíz magyar építészt is meghív Angliába, hogy továbbképezzék magukat.

Az 1960-as évek jelentik Goldfinger Ernő pályájának csúcsát. 1961-ben lakótelep készül elképzelései alapján Abbots Langley városában.

goldfinger_3.jpg
London, Elephant and Castle, Metro Central Heights (Forrás: http://www.metrocentralheights.net/)


Felépül egyik főműve az Egészségügyi Minisztérium épületegyüttese (más néven Alexander Fleming House), amely ma a Metro Central Heights nevet viseli (London, Elephant and Castle, 1962-1967). A ház jellegzetessége, hogy az épülettömb 4-17 emeletes épülettagjait hidak kötik össze.

1962 és 1968 között a Rowlett Streeten épül következő magasház-tömbje. Rowlett Street-i lakóházainak kiemelkedő eleme a brutalista jellegű, 26 emeletes, 84 méter magas, 146 lakást tartalmazó Balfron Tower. Házainak magassága itt is változatos, akad köztük kétszintes és tízemeletes, folyosóhidakkal összekötve.

goldfinger_4.jpg
London, Rowlett Street, Balfron Tower (Forrás: https://www.flickr.com)


A Trellick Tower (1967-1973), Goldfinger másik nevezetes toronyháza az Edenham Streeten áll. A 31 emeletes, 98 méter magas épület 1998 óta műemlék. A házban óvoda, orvosi rendelő, idősek klubja, mosoda, hobbiszobák, üzletek is ki lettek alakítva, így az épület önellátó lakóegységként tud működni. Goldfinger maga is ideköltözteti irodáját, onnan irányítja a projekt munkálatait öt éven keresztül.

A hetvenes években az apró önkormányzati bérlakásoknak helyet adó Trellick rosszhírű, veszélyes helynek számított; ez az állapot a fokozott biztonsági intézkedések után jelentősen javult. Mára a torony London egyik szimbóluma. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a toronyházban a lift három emeletenként áll meg, a köztes szintekre lépcsőkön lehet eljutni. Minden emelet más színű burkolattal rendelkezik.

A ház több film és videoklip helyszíne, így pl. a Depeche Mode együttes itt forgatja a Little 15 című dalának videoklipjét 1988-ban.

goldfinger_5.jpggoldfinger_5_2.jpg
London, Edenham Street, Trellick Tower (Forrás: Wikipedia)

1969 és 1970 között még megtervezi Windleshamben a Perry House-t, ami utolsó befejezett munkája. 1971-ben – első magyar építészként – megválasztják a brit Royal Academy of Arts rendes tagjának.

Goldfinger 1977-ben visszavonul az aktív építészeti munkától, bezárja Trellick Towerben lévő irodáját és már csak építészeti előadásokat tart.

Tíz évvel később, 85 éves születésnapja után pár nappal hal meg Hampsteadben lévő otthonában. A londoni Golders Green Crematoriumban hamvasztják el.

Goldfinger ugyan nehéz természetű ember volt, ám ne feledjük, hogy sokat tett többek között a fiatal magyar építészekért. A Goldfinger-ösztöndíj ma is tehetséges magyar építészhallgatók angliai képzését támogatja.

Gottdank Tibor

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek