Az antiszemitimus elleni küzdelemben fontos a kormányok és a társadalmi csoportok közötti dialógus

2013. Május 31. / 13:26


Az antiszemitimus elleni küzdelemben fontos a kormányok és a társadalmi csoportok közötti dialógus

MAZSIHISZ


Jeruzsálemben az Izraeli külügyminisztérium szervezésében május 28-30. között immár negyedik alkalommal került megrendezésre az antiszemitizmus elleni globális fórum. A nemzetközi konferencián a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége képviseletében Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató és Dr. Frölich Róbert a Dohány utcai zsinagóga főrabbija vett részt.Az eseményen Magyarország képviseletében mások mellett részt vett még Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke és Heisler András, a Mazsihisz és Tett és Védelem alapítvány képviselője.

A hivatalos megnyitón a magyar küldöttség vezetője Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott – Magyarországon a kormány mindig is fellépett és számtalan intézkedést tett az elmúlt három évben annak érdekében, hogy az antiszemita jelenségek ne nyerjenek nagyobb teret, illetve visszaszoruljanak. Hozzátette: voltak törvénymódosítások, törvénykönyvi szigorítások, voltak oktatási lépések, és voltak politikai nyilatkozatok, amelyek egyértelművé tették, hogy a magyar kormány számára minden antiszemita megnyilvánulás elfogadhatatlan mind politikai, mind más téren.

Gideon Behár, az antiszemitizmus elleni harc világfóruma negyedik értekezletének elnöke üdvözölte a jeruzsálemi konferencia magyar küldöttségének részvételét – úgy fogalmazott – a legjobb út az antiszemitizmus elleni küzdelemhez az együttműködés, a kormányok közti és a társadalmi csoportok közötti dialógus, és ezért különösen fontos a magyar részvétel.

A második és a harmadik nap a munkacsoportok megbeszéléseivel telt el, a világ számos országából érkező állami és civil szakértők, képviselők megvitatták, milyen módon lehet küzdeni a zsidóellenesség különböző megnyilvánulásai ellen.

A konferencián elhangzott Edler Eszter a magyarországi helyzetet ismertető jelentése, amely az egyik munkacsoport vezetőségének felkérésére készült. Az elhangzott jelentés azonban nem tükrözi sem a hivatalos magyar, sem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége álláspontját, s ezt a helyszínen a Mazsihisz képviselői jelezték.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek